Gazdaság

A világon a legtöbben pilóták akarnak lenni, de hogy nálunk mi a legvágyottabb meló, azon meg fog lepődni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 29. 12:20

Térképre tették, hogy a Google keresések alapján mik az álommelók a világban, a lista élén akadnak meglepő foglalkozások.

Most, hogy a felsőoktatási felvételi ponthatárokat látva rengeteg fiatal eltűnődik, hogy mi is akar lenni igazából, ha nagy lesz, érdemes elővenni a Remitly év elején készült világtérképét. A térkép a tavalyi Google keresési adatok alapján listázza azokat a foglalkozásokat, amelyek a világ adott országaiban leginkább izgatja a pályaválasztás vagy pályaváltoztatás előtt állókat.

A Remitly a 2021. október és 2022. október közötti keresési adatokból szűrte ki a „Hogyan lehetnék {foglalkozás}?” jellegű kérdéseket, majd országokra és kategóriákra bontva elemzte a Google keresési mezőjébe begépelt foglalkozások gyakoriságát.

Világviszonylatban így alakult az álommelók top tízes erősorrendje:

  1. Pilóta: 930 630 keresés
  2. Író: 801 200 keresés
  3. Táncos: 278 720 keresés
  4. YouTuber: 195070 keresés
  5. Vállalkozó: 178 380 keresés
  6. Színész: 176 180 keresés
  7. Influenszer: 159,180 keresés
  8. Programozó: 125 310 keresés
  9. Énekes: 121 430 keresés
  10.  Tanár: 114 950 keresés

A top tíz utáni tízes mezőnybe befért a DJ, a blogger, az orvos, a professzor, a légiutas-kísérő, a tűzoltó, a bíró, az ügyvéd, az ügyész és a pszichológus.

A térképen szereplő országok közül 25-ben végzett az élen a pilóta, és meglepőnek hangzik, de 75 országban a leginkább írói karrierre vágynak az emberek. Ezen országok közt található hazánk is, a Remitly által kimazsolázott adatok szerint 2022-ben Magyarországról a legtöbben azt írták be a Google keresőjébe:

Hogyan lehetnék író?

Érdekes módon ezzel a pályaválasztási érdeklődéssel egy csapatban szereplünk a skandináv és a balti országokkal, valamint Romániával, Szerbiával és Szlovéniával is.


A Remitly ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy íróként egész sok területen lehet érvényesülni: lehet valaki regényíró, forgatókönyvíró, újságíró vagy szövegíró is. Írónak lenni az egyik legflexibilisebb munka, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról lehet ezt a mesterséget űzni, igaz, sok buktatóval is jár, valamint stabil megélhetést sem nyújt mindig, főképp a szöveggenerálásban egyre nagyobb teret hódító mesterséges intelligencia korában.

Érdekes még a Remitly gyűjtésében a közösségi médiával kapcsolatos keresések térhódítása, hogy milyen sokan szeretnének YouTuberek, influenszerek, programozók, bloggerek vagy vloggerek lenni – és hogy ezekhez képes mennyivel alacsonyabb azok száma, akik a közösséget közvetlenül szeretnék szolgálni, és tanárok, orvosok, tűzoltók, bírók vagy rendőrtisztek szeretnének lenni.

Szerdán kilátogattunk a felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozatalát váró Pont Ott Partira, ahol a hazai egyetemekre jelentkező fiatalok megtudhatták, teljesült-e az álmuk. Megkérdeztük őket, hol tanulnak tovább, mennyit ér ma szerintük egy magyar diploma, és hogy itthon vagy külföldön képzelik-e el a jövőjüket: 


Nyitókép: Remitly

#Gazdaság#álláskeresés#Karrier#hivatás#google#író#pilóta#ma

Címlapról ajánljuk