Fókusz

Magyarországra látogatott Hszi Csin-Ping – megszólalt a Tibetből Magyarországra menekült férfi

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. május 9. 19:59

A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping európai körútján csak három országot ejtett útba, ezek egyike Magyarország – hivatalosan a látogatás apropója a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója. Ugyanakkor a Corvinus Egyetem docense, Matura Tamás szerint egyértelmű, hogy mindkét országnak komoly gazdasági érdeke fűződik ehhez; az elmúlt években az egyik legnagyobb befektetővé vált Magyarországon Kína.

Az elnöki látogatásnak azonban nem örül mindenki, Hendrey Tibor buddhista üzletemberként alapította a Tibet szabadságáért küzdő szervezetét. Tibetet 1951-ben helyezte fennhatósága alá a kínai kormány, 1959-ben felkelés tört ki a világ legmagasabban fekvő országában, ekkor menekült el végleg az országból a dalai láma is. Hendrey a Fókusznak hangsúlyozta, a tibetiek nem beszélhetnek saját nyelvükön, nem gyakorolhatják vallásukat, és pusztán a dalai láma képének birtoklásáért súlyos éveket lehet a börtönben tölteni.

Nyilatkozott a Fókusznak Cáoáng Csiller Námjál is, aki 2005-ben menekült el Tibetből, a hegyeken át. Stábunknak elmondta, útlevél nélkül nem lehet elhagyni Tibetet, azonban útlevelet tibetieknek nem adnak. „Akkor el kell menekülni, vagy titokban el kell hagyni Tibetet” – mondta. Námjálnak viszont Magyarországon sem sikerült elrejtőznie a kínai állam elől – elmúlt években sokat hallhatunk a Magyarországon és más nyugati országokban is megjelent úgynevezett titkos kínai rendőrőrsökről, és szerinte a titkosrendőrökkel maga is találkozott. 

A riportban továbbá:

  • Námjál felidézi találkozását a kínai titkosrendőrökkel;
  • Hendrey Tibor elmondja, hogyan akadályozták meg a tiltakozását;
  • Kiderül, miért tartják a kínaiak rokon népnek a magyart;
  • Mit gondolnak az elnök látogatásáról a Kínát megjárt magyarok és az itt élő kínaiak.
#Fókusz#Videó#kína#magyarország#Belföld#tibet#Hszi Csin-ping#hendrey tibor#Matura Tamás

Címlapról ajánljuk