Fókusz

Már akkor tudatosan építette a brandjét – milyen lenne Petőfi Sándor, ha ma élne?

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. március 15. 18:40

Blogot írna, mint egy influenszer, koncepcióalbumot készítene, mint egy rapsztár – Petőfi Sándor olyan tudatosan építette a brandjét, hogy ha ma élne, valószínűleg ünnepelt sztár lenne. De a maga módján valójában már akkor az volt: szinte mindenkit meg tudott szólítani, felolvasó körutakat tartott, ahol celebként fogadták, önbizalomban nem volt hiánya, szerette és élvezte az életet. Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel utánajártunk, miért érezheti Petőfit még ma is mindenki magáénak.

Petőfi Sándor sokkal több volt annál, mint amit az irodalomórákon vagy az 1848-as forradalomra emlékezve hallhattunk. Nyáry Krisztián irodalomtörténész szerint Petőfi rendkívül tudatosan alakította a róla megjelenő képet. Tudta, milyen imidzset akar láttatni magáról, és ennek megfelelően építette fel a saját brandjét. 

Tényleg olyan, mintha egy rocksztár lenne, és a karrierje olyan gyors, amihez nincs hasonlítható a magyar irodalomtörténetben

– fogalmazott az irodalomtörténész. 

Nyáry Krisztián úgy folytatta: ha ma megkérdez diákokat arról, hogy mit jut először eszükbe Petőfiről, csupa olyan dolgokat sorolnak, amiket Petőfi akart, hogy gondoljanak róla. Például, hogy ömlöttek belőle a versek, vagy bátor és forradalmár volt. 

„Ő nemcsak elsőrangú, kiváló költő volt – aki magához idomította tulajdonképpen az egész magyar irodalmat –, de abban is profi volt, hogy róla, magáról az emberről mit gondoljunk” – magyarázta Nyáry. Úti jegyzeteivel kapcsolatot tartott az olvasóival, nagyon megtervezte, mit árul el családjáról, szerelmi életéről. Ha ma élne, valószínűleg naponta posztolna a közösségi médiába, és blogot vezetne. 

Petőfit egyfajta 19. századi celeb volt, aki sokszor felfelé udvarolt, azaz felette álló társadalmi osztályból választott lányt. Önbizalomban nem volt hiánya: arról, ahogy megkérte Szendrey Júlia kezét, Nyáry úgy fogalmazott, úgy ment a lánykérésre, mint a rocksztár, aki felteszi a lábát a kanapén.

Petőfi szinte mindenkit meg tudott szólítani, felolvasó körutakat tartott, ahol celebkénként fogadták. Verseit halála után számos alkalommal feldolgozták, megzenésítették és rapváltozat is készült belőlük. Elképzelhető, hogy ha ma élne, népszerű rapsztár lenne: ugyanis mindegyik kötetének „más hangja” volt, úgy kísérletezett, mint a mai rock- vagy rapsztárok koncepcióalbumaikkal.

A Fókusz riportjában azt is megmutatjuk:

  • mennyire más ma egy 25 éves fiatal, mint 170 évvel ezelőtt;
  • milyen épületek maradtak fenn Budapesten Petőfi idejéből, és mit kell tudni róluk;
  • Petőfi mikor szavalta el valójában a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. 
#Fókusz#Videó#Kultúra#március 15.#nemzeti ünnep#petőfi sándor#nyáry krisztián

Címlapról ajánljuk