Fókusz

15 fok a folyosókon, 18 a tantermekben, és még a laptopokat sem tölthetik – a (fizetős) diákoknak is spórolniuk kell a rezsin

Morva AnnaMorva Anna

2022. november 28. 19:37

Művészi homlokzat, hatalmas ablakok, belül pedig óriási aula és magas belmagasságú tantermek. Egy ilyen épületet még békeidőben sem olcsó kifűteni, pláne most, amikor a rezsiemelkedés miatt spórolni kell. De a diákoknak muszáj bejárni ezekbe az intézményekbe, hacsak át nem áll az iskola online oktatásra. Milyen nehezített körülmények mellett kell tanulni a diplomáért manapság?

A hallgatói önkormányzatokat tömörítő egyesület szerint óriási problémát jelent üzemeltetni az óriási épületeket, és az apróbb spórolási technikák sem segítenek most sokat. Arra pedig szinte egyáltalán nincs esély, hogy energiatakarékossági beruházásba fogjanak a felsőoktatási épületekben, pláne ha műemlékről van szó. Napelemet is nehezen lehet elképzelni, mondjuk az ELTE vagy a Corvinus több száz éves épületein. Vagyis nem marad más, csak a megszorítás.

Fura, hogy tandíjat fizetünk, és még így is megvonják tőlünk a meleg vizet


– mondja Veress Sára, akinek a hidegben annyira elgémberednek az ujjai, hogy írni, jegyzetelni is nehezen tud az órákon. De nem csak a tantermekben ilyen rossz a helyzet, a folyosókon maximum 15 fok lehet.

A megszorítások nem csak a fűtésre, melegvíz-használatra terjednek ki. Sipos Ferenc Tamás szerint vannak olyan egyetemek, amelyek például azzal spórolnak, hogy különböző szolgáltatásokat vonnak meg hallgatóiktól.

Nem engedik a hallgatókat, hogy mondjuk telefont, laptopot vagy elektromos rollert töltsenek.


Ha a kényelmetlen megszorítások sem segítenek a helyzeten, akkor csak egy lehetőség marad, ahogy a pandémia alatt is: hazaküldeni a tanulókat. Egyelőre azonban kitartanak, amíg lehet.

#Fókusz#Videó#Belföld#oktatás#egyetem#főiskola#rezsi#hallgatók#áram#melegvíz

Címlapról ajánljuk