Fókusz

Rendőrök mentek a bundázó magyar focistáért, de egy másik vette a kabátját, mert azt hitte, érte jöttek

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. október 16. 8:11

Világbajnoki meccset, de még az olimpiai kezdőrúgást megbundázták, egy Barcelona-meccsen pedig a villanyvezetéket vágták el a kívánt eredmény megtartásáért abban gigantikus nemzetközi fogadásicsalás-sorozatban, amelynek számos magyar csapat is a részesévé vált. A 13 éve kirobbant bundabotrány végére még mindig nem került pont, utánajártunk, hogy áll most az ügy, a hazai nyomozást vezető ügyészek pedig érdekes részletekbe avattak be minket. 

Én bundáztam. Ezt tudja mindenki, beismerő vallomást tettem. Ezért meg fogom kapni a büntetésemet. Nem egyszer, többszörösen. A futballt abba kellet hagynom.

Ezt mondta az RTL kamerája előtt még 2014-ben a világ egyik legnagyobb fogadási csalássorozatában érintett Pomper Tibor, a Ferencváros és a Honvéd egykori labdarúgója.

bundabotrány
Pomper Tibor egykori labdarúgó


A magyar játékos egyike annak az összesen több száz focistának, edzőnek, bírónak és magánszemélynek, akik vádlottként álltak, illetve még most is állnak bíróság előtt a 2008 és 2013 közötti meccsek befolyásolása miatt. A világ hat országban emeltek vádat a hatóságok nemzetközi bűnszervezetben elkövetett fogadási csalás és vesztegetés miatt.

Hol áll az ügy 13 évvel a botrány kirobbanása után?

A magyarországi bundamaffiát két ügyésznek, a nemzetközi nyomozócsoporttal együtt dolgozó Szabadi Péternek és Angeli Lászlónak sikerült levadásznia, mindketten nagy futballszurkolók, egyikük Fradi-, a másik Újpest-drukker. 13 évvel ezelőtt mindketten önként jelentkeztek a munkára, akkor még nem gondolták, hogy ez lesz a magyar labdarúgás történetének legnagyobb botránya.

A legkomolyabb mérkőzés, ami a vádiratban szerepel, az a Lecce-Lazio olasz első osztályú mérkőzés

– mondja Angeli László, akinek társaival sikerült kiderítenie, hogy a bűnszervezet kétmillió euróval fogadott a meccsre, és ebből 600 ezer eurót juttattak el a játékosoknak.

bundabotrány
Szabadi Péter és Angeli László ügyészek

A nemzetközi botrány 2009-ben robbant ki, amikor a finn rendőrségnek kitálalt az ügy egyik szereplője. Utánpótlás-bajnokiktól női mérkőzésekig, első osztályú találkozóktól válogatott meccsekig rengeteg összecsapásról derült ki, hogy egy szingapúri vezetésű bűnbanda manipulálta az eredményeket. Argentin, brazil, török, finn, olasz és magyar csapatok, illetve hozzájuk kapcsolódó emberek buktak le. Bár több száz mérkőzés és több ezer játékos neve merült fel az ügyben, végül csak töredékük ellen sikerült bizonyítékot szerezni. 

Idővel Magyarországon is elkezdődtek a letartóztatások, egykori csatárok, játékvezetők és edzők kezén kattant a bilincs. Idén tavasszal hét magyar vádlott kapott első fokon letöltendő büntetést. Több ismert labdarúgó is van közöttük, egyikük hét, a másik négy év fegyházbüntetést kapott. Az ítélet egyelőre nem jogerős. 

Szabadi Péter ügyész arról mesélt, hogy volt olyan eset, mikor a rendőrök kimentek egy csapathoz őrizetbe venni az egyik játékosát, de nem a célszemély, hanem a társaság egy másik tagja hitte azt, hogy érte jöttek, és már indult is a kabátjáért. Ellene később nem találtak bizonyítékot. 

Az ügyészeket is meglepte, hogy mennyire elterjedt és szerteágazó a csalás a nemzetközi labdarúgásban. 

Manipulálták a 2014-es dél-afrikai világbajnokság egyik mérkőzését, de még a pekingi olimpia kezdőrúgását is. 

A legextrémebb eset egy Bajnokok Ligája-mérkőzés volt, amikor a Galatasaray stadionjában elvágták a villanyvezetéket, mert éppen úgy állt a Barcelona elleni meccs, ahogy arra fogadtak – mondja Angeli László.

A Fókusz éveken keresztül foglalkozott a bundabotránnyal. Annak idején utánajártunk annak is, hogy mekkora üzlet focimeccsekkel csalni. Ághassi Attila sportújságíróval az egyik nagy nemzetközi fogadóiroda weboldalát is megnéztük néhány évvel ezelőtt. Azt próbáltuk meg kiszámolni, hogy mennyi pénzt nyerhetnénk, ha tudnánk, merre pattan a labda. Döbbenetes összegek jöttek ki: egy 3-0-s végeredmény eltalálása például 30-szoros pénzt fizetett, egy öngólé pedig 28-szorosat.

bundabotrány
A Fókusz korábban forgatott riportja a bundabotrányokról


Ezek a tétek ráadásul szorzódnak, vagyis ezzel a három fogadással – ha bejön – 12 ezer 600 szoros nyereményt érhettünk volna el, azaz mondjuk 10 ezer forintból csinálhattunk volna 126 milliót. 

Ez a lehetőség mozgatta meg a szervezett alvilágot is, amelynek még csak egész csapatokat sem kellett megvennie, hiszen az interneten arra is lehet fogadni, melyik csapaté lesz az első bedobás, kié az utolsó szöglet, vagy éppen kit mikor állítanak ki.

Nem kell az egész csapatot megvenni ehhez. Volt olyan mérkőzés, amikor játékost nem is kerestek meg, hanem elég volt a három bíró

– mondja Angeli László, aki szerint a sikeres manipulációhoz már egy kapus és két hátvéd is elég.

Vajda György sportújságíró is éveken keresztül nyomozott az ügyben. Megmutatta nekünk azokat a papírokat, amiket egykor Szerbiában kapott a helyi fogadási maffia egyik vezető tagjától, minden fontos név és információ rajta volt, köztük magyar „helytartók” nevei is, akik közül ketten börtönbüntetésre várnak.

bundabotrány
Vajda György sportújságíró


Az informátor szerint számos magyar csapat érintett volt: a Vasas, a Vidi, a Kispest, a Haladás, az Újpest, a Siófok, sőt még a Békéscsaba is. Abban az időben rengeteg magyar focistának tartoztak a klubok, így nem volt nehéz dolga az alvilágnak, hogy beszervezze őket.

A pályafutásom fele kölcsönkéregetéssel telt el

– mesélte Pomper Tibor, aki elmondása szerint a Ferencvárosnál fél évig nem kapott fizetést, Győrben pedig négymillió forint prémiuma maradt ott. Ezekkel magyarázza, hogy amikor bundaügyben megkeresték, ő megtette, amit kértek tőle.  

Megpróbálták manipulálni a Pécsen rendezett Magyarország-Horvátország válogatott meccset, ahol a horvátok 2-0-ra győztek. De manipulálni próbálták – valószínűleg sikerrel – a Manchester United-Zalaegerszeg BL-meccset is Angliában 

– állítja Vajda György.

Ám hiába kaptak a hatóságok rengeteg fülest és hitelesnek tűnő információt, korrupciós ügyekben nehéz a bizonyítás. Ezekben nincs ujjlenyomat, DNS-minta, feltört széf vagy hamis aláírás. 

De vajon mennyi pénz ütötte a magyar játékosok markát az elcsalt meccsek után? Az ügyészek szerint 2-3 ezer euró volt az átlag, amit fejenként kaptak a játékosok, a legnagyobb összeg, amivel ők találkoztak, az 15 ezer euró volt.

A nyomozók 6-7 elcsalt mérkőzést tudtak rábizonyítani a focistákra, akik ez alapján akár 8-10 millió forintot is kereshettek fejenként. Aki viszont lebukott, annak ráment a pályafutása. 

És akadtak olyan drámai jelenetek is, amikor egy gyanúsítottat megbilincselve vittek el mások szeme láttára.

Volt, aki sírt, volt, aki tagadta az utolsó pillanatig, de volt olyan is, aki megköszönte a munkánkat, mert azt követően normálisan el tud helyezkedni az életben 

– mondja Szabadi Péter.

Megkerestünk néhány focistát is azok közül, akik több éves fegyházbüntetést kaptak első fokon, de senki nem akart nekünk nyilatkozni. Mindannyian az ítélet enyhítéséért vagy felmentésért fellebbeztek, az ügyészség viszont a súlyosabb büntetésért. Jogerős ítélet jövő tavasszal várható az ügyben, Pomper Tibor szerint azonban az a 20-30 ember, aki ott ül a bíróságon, csak egy kis része az elmúlt húsz év szennyének, és ezzel mindenki tisztában van.

Valamennyi riportalanyunk szerint most is játszanak elcsalt meccseket a világon, és egészen addig fognak is, amíg Ázsiában nem szabályozzák a fogadóirodák működését. Vagyis amíg mindenre lehet fogadni, ami egy focimeccsen megtörténhet.

Nyitókép: Pixabay

#Fókusz#Videó#Belföld#Sport#foci#bunda#bundabotrány

Címlapról ajánljuk