Fókusz

Hiába az ügyeskedés, a benzin idővel megpimpósodik – a szakértők alternatív ötleteket ajánlanak az üzemanyaghiány megoldására

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. augusztus 11. 7:11

A hónapok óta tartó üzemanyag-bizonytalanság az emberek mindennapjainak része lett – sokan pánikvásárlásba kezdenek, míg mások mindenféle veszélyes, de főként nem legális trükkökkel próbálják kijátszani a rendszert. Miközben van jó pár pofonegyszerű lépés, amivel az autósok sokat tehetnének az üzemanyaghiány enyhítése érdekében. Annyit már az elején leszögezhetünk, hogy a benzin felhalmozása nincs köztük. 

Kroneraff István autókereskedő a Fókusznak arról beszélt, többen is kérdezték tőle emailben, hogy szerinte meddig áll el a benzin és a gázolaj. Azonban hiába az óriási érdeklődés a benzin és a gázolaj otthoni tárolása iránt, azt egyetlen szakember sem javasolja.

Az nem opció, hogy az emberek kezdjenek el a saját kertjükben valami ciszternát építeni, amibe beleteszik a benzint. A modern üzemanyagok nem bírják jól a hosszú távú tárolást, megpimpósodik a benzin


– magyarázta Bazsó Gábor autós szakújságíró, a TotalCar főmunkatársa.

Bazsó szerint első körben arra kellene odafigyelni, hogy mivel csökkenthetnénk a jelenlegi fogyasztásunkat, ha már mindenképpen autóval kell mennünk valahova. 

Az embereknek rá kell eszmélniük, hogy az üres tetőboxok, tetőcsomagtartók és a lapos gumiabroncsok a jelenlegi helyzetben – ahogy ő fogalmaz – az őrületes luxus kategóriájába esnek.

Mindemellett érdemes arra is nagy hangsúlyt fektetni, hogy amikor csak tehetjük, tankoljunk, ne csak akkor, amikor már bevillant az üzemanyagszint-jelző lámpa. 

Ugyanakkor a legésszerűbb megoldás az, ha csökkentjük az autóhasználatot – még ha sokak számára drasztikusnak tűnik is.


Az újságíró szerint tökéletes alternatíva lehet a városokban az elektromos roller és bicikli. Bár ez az autóhoz szokottak számára kényelmetlenségeket okozhat, szerinte érdemes

bevállalni a megizzadást és a biciklizést, és arra gondolni, hogy »az egészségem és a pénztárcám miatt lettem büdös«.


Ha mégsem érezzük magunkban az erőt a sétára vagy a kerékpározásra, és mindenképpen szükséges autóba ülnünk, akkor alternatív megoldás lehet az elektromos autó. Azonban a nagy érdeklődés, az infláció és gazdasági helyzet hatására ezeknek az ára megemelkedett. Kroneraff István szerint az elmúlt évekhez képest mostanra teljesen átrendeződött a használtautó-piac:

az elmúlt 10 évben a nagy köbcentis, benzines autót, hobbiautót vitték az emberek, nem estek kétségbe, ha ilyennel kellett járni. Most ezek iránt megcsappant a kereslet. Inkább a kis fogyasztású, az elektromos autó, a hibrid autó autókat keresik, illetve a dízelek körüli hiszti elkezdett alábbhagyni.


Átmeneti megoldás lehet még, ha az autónkat átalakíttatjuk LPG gáz üzeművé, de Bazsó szerint hosszú távon nem érdemes ebben gondolkodni:

az LPG-nek az adótartamával meg mindenféle rárakódó részével ugyanúgy tud az állam sakkozni, és valószínűleg nem különösebben érdeke, hogy legyen valami, ami feltűnően olcsóbb, mint a benzin. Mert miért lenne?


A rendszer az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felborult, és az ebből következő bizonytalanság az egekbe tornázta az árakat. Ha ez az állapot sokáig fennmarad, akkor merőben megváltozhatnak az autózási szokások.  

Nem tudjuk, hogy meddig tart ez az egész. Olyan bizonytalanság és olyan szituáció, ami a mi életünkben még nem fordult elő soha


– mondta a Fókusznak Kroneraff.

 

#Fókusz#Belföld#Gazdaság#üzemanyag#benzin#benzinkút#ügyeskedés#alternatíva#bicikli#elektromos roller#autó#spórolási tippek

Címlapról ajánljuk