Fókusz

„Ha valami nagyon tökéletesnek tűnik, biztos, hogy nem az” – a Mestercukrász győztese 17 évig élt együtt egy nárcisztikus férfival

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. július 20. 20:28

Rábai Roxána 17 évig élt együtt venezuelai szerelmével. Eleinte minden tökéletes volt, később kiderült, hogy a férfi éveken át megcsalta és manipulálta őt. Roxi egy TikTok videóból jött rá, hogy egykori vőlegényének nárcisztikus személyiségzavara van. A Fókuszban elmondja, mik az intő jelek, és hogyan lehet kilépni egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból.

Hogyha valami nagyon tökéletesnek tűnik, biztos, hogy nem az. Nincs olyan, hogy valaki két hét után azt érezze, hogy te vagy élete szerelme és megígérjen mindent. 

Néhány részlet egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból. A történet főszereplője a Mestercukrász második évadának győztese, Rábai Roxána, aki 17 évig élt együtt venezuelai vőlegényével, eleinte tökéletes szerelemben. Azt gondolta, ilyen tényleg csak a mesében létezik. Utólag már tudja, hogy az érzelmek csak az ő részéről voltak igazak. 

Roxi azt mondta, ami más kapcsolatokban hónapokba telik, náluk hét leforgása alatt megtörtént.

A szeretlek kimondása, a költözzünk össze, úristen gyerekek legyenek, házasság. Ez nekem nagyon perfektnek tűnt, ahelyett, hogy azt mondtam volna, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. 

Roxi úgy érezte, hogy végre megtalálta a másik felét. Akivel ugyanúgy gondolkodtak az életről és mindenben egyetértettek, de csak a kapcsolatuk elején. A narcisztikus emberek a kapcsolat kezdetén igyekeznek a tökéletes partner képét mutatni. Bókokkal árasztják el a másikat, nagylelkűek és próbálják bebizonyítani, hogy bennük minden megvan, amit eddig a másik fél keresett. Utólag már Roxi is tudja, hogy ez mind csak manipuláció volt. 

A nárcizmus egy pszichológiai fogalom, ami Sigmund Freudhoz köthető.

Egészséges nárcizmussal mindenki rendelkezik, de a túlzott nárcisztikusság patológiássá is fajulhat és minden esetben bántalmazó kapcsolatokhoz vezet. Vannak, akik azért válnak ilyenekké, mert gyerekként nem kaptak megfelelő figyelmet, vagy bántalmazottak voltak, és ezért védekezőmechanizmusként elkezdik felnagyítani az értékeiket. De azok is válhatnak nárcisztikusokká, akiket túlságosan felmagasztalt a környezetük. Ennek szélsőséges megnyilvánulása a nárcisztikus személyiségzavar.

Összességében az ilyen emberek folyamatos megbecsülésre vágynak, amit felnőttként kapcsolataik során „játszmákkal” kapnak meg. Gyakorlatilag lecsapolják a másik ember energiakészletét. A másik fél funkcióihoz vonzódnak, nem pedig a másik személyiségéhez. 

Így hálózta be Roxit volt párja is.

#Fókusz#Mestercukrász#rábai roxi#nárcisztikus személyiségzavar#párkapcsolat#ma

Címlapról ajánljuk