Fókusz

Szörnyű családi tragédia: mire jó a kényszergyógykezelés?

Polgár GézaPolgár Géza

2015. július 10. 18:30

Lajosmizsén emberölés miatt kényszergyógykezelésre ítéltek egy férfit. Lelőtte a nagyanyját és az állatokat az udvaron. A családja elítéli őt, édesanyja mégis a rendszert is hibáztatja, ami engedélyezte fia számára fegyvertartást. Az IMEI-ben kényszergyógykezelik, ezért stábunk odalátogatott, sőt megszólal a háziorvos is, aki korábban kiállította a fegyvertartási engedélyét. Idézzük a pszichológiai állomást is, amely a fegyver pszichológiai alkalmassági vizsgálatát végezte. Senki nem jött rá a tragédia utánig, hogy a férfi skizofrén beteg. Polgár Géza riportja.

2014. július 20-án egy 29 éves fiú először az állataival majd a nagyanyjával végzett. A gyilkosságot követően kommandósok zárták körbe a bűntény helyszínét, ezt a lajosmizsei tanyát, ahol a fiú apjával és apai nagyanyjával a gazdaságban dolgozott. Itt lőtték le a fiút.
 
A fiú tavaly az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe került. Itt állapították meg róla, hogy skizofrén. Időszakosan masszív szorongás, az egész környezetre kiterjedő téveszmék jellemzik viselkedését. AZ IMEI főigazgatója szerint ezt a korábbi vizsgálatok nem feltétlenül tudták volna kimutatni.
 
Az édesanya 2007 óta pszichiáterhez hordta fiát, aki antidepresszánsokat írt fel neki. 2009-ben egy fegyveralkalmasságot vizsgáló laborban, amelynek vezetője nem akart nyilatkozni, egy órán át vizsgálták, de nem találták skizofrénnek. Bár ennyi idő alatt a laborvezető szerint nem is lehet a skizofréniához hasonló komplex betegségeket kiszűrni. Az anya szerint nem volt elég szigorú a 2009-es pszichológiai vizsgálat. Szerinte nem a fia, hanem a betegsége gyilkolhatott. Ha beteg volt, akkor annak 2009-ben ki kellett volna derülnie.
 
A fegyvertartási alkalmassági pszichológiai vizsgálat után a háziorvos is végzett rövid állapotfelmérést. Végül ő adta ki a férfinak az engedélyt, mert ő se talált kizáró okot.
Sem a Fővárosi Törvényszék, sem Fővárosi Bíróság, sem az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztálya, sem a Központi Statisztikai Hivatal, sem az IMEI nem tartja nyilván azt, hogy hány személynek adtak fegyvertartási engedélyt, aki maga vagy más ellen használta aztán a fegyverét. Az anya és a család ügyvédet fogadott. A fegyver alkalmassági labort perelték be, amelyik nem talált kizáró okot és kiadta fiuknak az engedélyt.
 
A fiú sorsa megpecsételődött. Az IMEI-ben kényszer gyógykezelik, ameddig azt a szakemberek szükségesnek tartják. A tragikus fegyverhasználat előtt egy orvos sem állította, hogy a vadász annyira beteg volna, hogy nem lehet fegyvere. Csak utána. De utána aztán minden kétséget kizáróan.
 
#Fókusz#fegyvertartás#elmegyógyintézet#kényszergyógykezelés#lajosmizse

Címlapról ajánljuk