Cápák között

„A nemzet matektanára” elmondta, mivel nyűgözte le a Cápákat: nemcsak megértik, hanem meg is szeretik a matekot, amit korábban mumusnak láttak

Borda TamásBorda Tamás

2023. január 28. 10:13

Gódor Zoltán olyan platformot hozott létre, ahol bárhol és bármikor lehet tőle matematikát tanulni. A vállalkozó Balogh Petyával állapodott meg, aki 20 millió forintot kínált 20 százalék tulajdonrészért cserébe. Zoltán az rtl.hu-nak a matematika és a tanítás iránti szeretetéről és a vállalkozása szárnybontogatásairól beszélt, de azt is elárulta, miért annyira népszerű a fiatalok körében.

Hogyan jött az életedbe a matematika szeretete?

A Szent István Gimnáziumban matek tagozatos voltam, az utolsó évben pedig a Corvinus Egyetem hivatalos előkészítőjével, a Studium Generale diákszervezettel készültem az érettségire. Részt vettem a tavaszi táborukban, és akkor eldöntöttem, hogy ha bekerülök az egyetemre, én is mindenképpen náluk szeretnék majd tanítani, mert jó volt a közösség, és rengeteget kaptam tőlük. Élveztem a tanítást, és jó is voltam benne, majd 2016-tól elkezdődtek a saját kis oktatási projektjeim.

Mik voltak pontosan ezek a projektek?

Kétnapos, intenzív felkészítőket kezdtünk el tartani, amelyek mindegyikének az volt az értékajánlata, hogy bárki szintet tud lépni matekból, legyen szó akár az érettségiről, akár a központi felvételiről. Kifejlesztettük a 3M formulánkat, így a Matek mellett Módszertanilag és Mentálisan is támogatjuk a diákjainkat.

A kezdeti sikerek után úgy éreztem, olyan szolgáltatásra lenne szükség, amivel az év 365 napján elérhetőek vagyunk.

Ez lett a Rapid PLAY, az online videókurzus, amivel a Cápák közöttbe is mentem. Ennek nemcsak a matekos része fontos, hanem a fejlődési szemlélet is.

Akik hozzánk jönnek, azok a matekkal nincsenek annyira jóban: régi mumusként tekintenek rá, amit le kell győzniük. Ezt a szemléletet tovább tudják vinni az életük más területeire is, így bárhol szembe tudnak nézni a nehézségeikkel.

 

Szerinted miben rejlik a videóid sikere?

Az egyik része szakmai, a másik személyes. Szakmailag szerintem jól ráérzek azokra a pontokra, amik gyorsan, hatékonyan megtanulhatók és fontosak is a diákok számára.

Le tudom csupaszítani úgy a matekot, hogy bárkinek érdekes legyen.

A személyes része pedig az a közvetlen, laza hangvétel, amit nem feltétlenül szokott meg az ember a tanáraitól, tisztelet a kivételnek. Szerintem ez a két dolog adja a nyerő elegyet.

Milyen visszajelzéseket kapsz a tanulóktól és a szülőktől?

Nagyon sok visszajelzést kapok a kurzusok után, főleg a közösségi médiában. A leggyakoribbak a „nem is hittem volna, hogy ez ilyen könnyű lehet”, vagy a „nemcsak megértettem, hanem meg is szerettem a matekot” típusú üzenetek. A diákok szeretik, hogy partnerként kezelem őket, hogy mellérendelt viszonyban vagyunk a tipikus tanár-diák alá-fölé rendeltség helyett. Ezek a leggyakoribb visszajelzések.

A Cápák előtt említetted a „matekzsenis” példádat. Szerinted kell a matematikához egyfajta adottság, vagy befektetett energiával bárki meg tudja tanulni?

Arra a szintre, amit a közoktatási rendszer elvár, szinte mindenki el tud jutni, de ha tehetséggondozásról beszélünk, akkor nem árt az adottság is.

Szabina említette, hogy a lányának is megmutatta a videóidat. Milyen érzés volt ezt hallani?

Szuper volt. Bíztam benne, hogy egy 245 ezres TikTok-követőbázissal azért eljutok az emberek nagy részéhez, és nagyon örültem, hogy ebben a közegben is ismert a tevékenységem. A mai napig azt mondják a TikTokra, hogy ez a gyerekek platformja, de a szülők is ugyanúgy használják. Ez nagyon erős visszajelzés volt Szabinától.

 

Miért Petya mellett döntöttél végül?

Mélyebben utánanéztem mindegyik Cápa tevékenységének, és úgy voltam vele, hogy bárkitől kapok ajánlatot, megvan az a kapcsolódási pont, amire örömmel tudok igent mondani. Viszont egyértelmű volt, hogy Petya áll az első helyen a listámon, hiszen a saját felületein is a digitális oktatás fontosságát hangsúlyozza. Mivel ilyen jellegű vállalkozásban is van érdekeltsége, úgy éreztem, ő az, akivel leginkább együtt tudnék dolgozni.

Milyen azóta Petyával a közös munka?

Eddig e-mailezés formájában tartottuk a kapcsolatot. A napokban fogunk először találkozni, és elkezdjük kidolgozni a közös együttműködés feltételeit. A műsorban megállapodtunk valamiben, most pedig az életben is elérkezik ez az alkalom.

 

A Cápák között vadonatúj ötödik évada minden vasárnap 19 órától látható az RTL műsorán.

#Cápák között#gódor zoltán#zola#interjú#rapidmatek#matematika#tiktok

Címlapról ajánljuk