Kultúra

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit

Hamberger DávidHamberger Dávid

2023. január 18. 15:53

Hol született? Hol rúgta a bőrt és miért keveredett annyi bunyóba Zámbó Jimmy az általános iskolában? Ingyenes interaktív program indult Budapesten, ahol a rajongók és érdeklődők bejárhatják a Király életének fontos állomásait és választ kaphatnak ezekre kérdésekre is. A 12 állomásból álló rendhagyó túrán megkóstoltuk Zámbó Jimmy kedvenc ételét, volt kiadójával beszélgettünk és fiát, Zámbó Adriánt kérdeztük arról, hogy mit gondol apja örökségének gondozásáról.

Ízig-vérig budapesti történet Zámbó Jimmyé, így nem meglepő, hogy A Király című sorozat „Királyi zarándoklatán” Erzsébetváros sűrűjét jártuk be az RTL és a Hosszúlépés.járunk? városi sétákat szervező cég közös sétáján. A 12 helyszínből álló túra három állomásához velünk tartottak a sorozat színészei és a főrendező is. Jimmy egy olyan kor hőse volt, amikor a legtöbb magyar az elnyomás alól szabadulva a biztos jövő helyett csak bizonytalansággal találkozott. Ezt a világot idézi fel a túra a városszerte elhelyezett QR-kódok segítségével, amiket bárki magától is megtalálhat és leolvashat egy okostelefon segítségével.

Igyekszünk a múltunk és városunk szempontjából fontos dolgokat megmutatni úgy, hogy ez szórakoztató is legyen. Régi becsípődésem volt, hogy Jimmy életén keresztül mutassuk be a rendszerváltás utáni Magyarországot

– mesélte a séta kezdetekor Merker Dávid, a Hosszúlépés.járunk? társalapítója. Hozzátette, amint megtudták, hogy készül A Király, azonnal megkeresték az RTL-t, hogy találjanak ki valami közös projektet. Az ötletet abszolút pozitívan fogadták, így már a forgatás alatt elkezdték a munkálatokat és mire befutott a sorozat utolsó epizódja, már bárki szabadon felfedezheti a túra állomásait.

Baross Gábor Általános Iskola


A budapesti Csikágó mélyén gyülekeztünk, ahol Jimmy fiatalon sokat koptatta cipőjét. Ez a városrész a huszadik század elején olyan szédítő tempóban nőtt ki a földből, amelyhez foghatót csak az Egyesült Államokban láttak korábban.


Tengerentúlról lehet ismerős az utcák négyzethálós szerkezete, illetve a város lakói is, akik hasonlóan Észak-Amerika nagyvárosaihoz, leginkább a frissen a városba költöző, a vidéki nélkülözés elől menekülő bevándorlók voltak. Csikágó lakosait hajtotta az ambíció, hogy családjuknak jobb életet teremtsenek, mint amilyenben ők maguk felnőttek.

A Csikágó negyed egy nem hivatalos elnevezés Erzsébetváros külső részén. A Damjanich utca, Dózsa György út, Thököly út és Rottenbiller utca által határolt területen kezdetben kis konyhakertek és káposztaföldek voltak, semmi sem emlékeztetett arra, amit most látni itt.

A történelmi kitekintés után gyorsan meg is indultunk első állomásunkhoz, a Baross Gábor Általános Iskolához, ami a Zámbó testvérek gyerekkorának meghatározó helyszíne volt. A hatvanas években igazi kuriózumnak számított a fiútestvérek által hordott hosszú haj, ezért pedig nem is egyszer kerültek konfliktusba. 

Az egyik perpatvar maradandó nyomot hagyott Jimmy testén: verekedés közben beütötte fejét az iskola kőkapujába, emiatt egész életében megmaradt egy apró folt a fejbőrén, ahol nem nőtt haja

– mesélte túravezetőnk az általános iskola előtt.

Jimmy ezzel egy időben kezdett érdeklődni a zene iránt is, első tangóharmonikáját ugyanis kilenc éves korában kapta. Ezen autodidakta módon tanult meg játszani, és mivel senki sem hívta fel a figyelmét a helyes kéztartásra, ezért fordított kézzel bűvölte a hangszert. Osztálytársaival ebben az iskolában alapították meg első zenekarukat is, ami ekkor még inkább bosszúságot, mint örömet okozott a környéken élőknek. Zenei képzettsége egyiküknek sem volt, és bár Jimmy tehetsége a visszaemlékezések alapján első pillanattól megmutatkozott, társai inkább csak zajt tudtak kelteni, mintsem kellemes dallamokat.

Miközben hallgattuk a helyszínhez köthető történeteket, a velünk tartó színészek és kollégák előkapták az okostelefonjukat és be is szkennelték az első QR-kódot, ami az állomásunkhoz kapcsolódó videóra vezet, így még többet meg tudhattunk az adott helyszínről.

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit
Szalay Bence és Staub Viktória a QR kód beolvasása után felfedezik a megjelenő videót. Fotó: Hamberger Dávid/RTL


„Én nagyon sokat tudok bénázni a QR-kódokkal, de sokat használom őket a mindennapjaimban. Viszont nagyon élem a hetedik kerületi flowt, itt lakom, illetve a IX. kerületben nőttem fel” – mesélte útközben Rainer-Micsinyei Nóra, aki Zámbó Jimmy testvérét, Mariettát alakítja a sorozatban.

Nemcsak neki, hanem a Zámbó családnak is tökéletesnek bizonyult Erzsébetváros. A lakásuk 300 méteres körzetében szinte minden megtalálható volt, így mi is sétálva vágtuk neki a következő állomásnak.

Zámbó Jimmy szülőháza


A hetedik kerületre és sok más belvárosi részre jellemző gangos bérházak között sétálva kanyarodunk rá az István utcára ugyanazon az útvonalon, amit főhősünk is nap mint nap lejárt iskolába menet. Az István utca 20-hoz érve megállunk, ugyanis 1958-tól első házasságáig itt élt Zámbó Imre, vagyis Jimmy. Az épület a környék legnagyobb szecessziós bérháza. A Zámbó testvérek a hétköznapjaikat itt, a környező utcákban töltötték.

Tökéletes helyszín volt ez a családnak, ugyanis a gyerekek könnyen a Városligetbe juthattak, miközben egy labdát rugdosta, és a Keleti Pályaudvar közelségét kihasználva hamar meglátogathatták a vidéki rokonokat.

Zámbó György és Zámbó Anna (Jimmy szülei – a szerk.) ugyanis Hajdúdorogról származtak, így első generációs budapestiek voltak, hasonlóan számtalan, itt élő családhoz. A családfő kénytelen volt két állást vállalni, hogy eltartsa öt gyermekét. Zámbó Györgynek feszített volt a napi tempója: hétköznaponként hajnali 6 órától délután 2-ig az angyalföldi Láng Gépgyár vasesztergályosaként dolgozott, majd átment a városligeti Vidámparkba, ahol körhinta-gépész volt.

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit
István utca 20, Zámbó Jimmy szülőháza / Fotó: Gerencsér Anna, RTL

Miután belépünk a bérházba, egy letisztult lépcsőházba jutunk a maga körfolyosós, napfényt ritkán látó gangjával. Itt egy pillanatra megállunk, hogy Kovács Dániel Richárd, A Király főrendezője meséljen pár érdekességet a sorozat helyszíneiről. Itt nem forgattak, és ez az első alkalom, hogy az eredeti szülőházban jár, a látottak alapján viszont úgy gondolja, hogy szinte tökéletes bérház-utánzatot sikerült találniuk. Mondjuk nem volt nehéz dolguk, ugyanis, mint mondta, a belvárosi bérházak hasonlóságának köszönhetően számtalan lehetőségük adódott megfelelő helyszínt találni. A szűk utcák láttán nem lepődünk meg, hogy nem az eredeti bérházat választották, ugyanis még a mi társaságunk is nagy felfordulást okozott, nemhogy egy több mint száz fős forgatócsoport.

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit
Staub Viki, aki a sorozatban a fiatal Edit asszonyt alakítja beszkenneli a JImmy szülőháza előtt található QR kódot / Fotó: Gerencsér Anna/RTL

Az okostelefonos QR-kód szkennelés a második helyszínen már magától megy mindenkinek, gyorsan be is olvassuk a szülőházhoz kapcsolódó videós anyagot. Ezután a főrendező „indulás hurkázni” felkiáltásával vágunk neki következő állomásunknak, Jimmy hosszúra nyúlt éjszakáinak egyik fontos helyszínére.

Garay téri piac

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit
Garay téri piac 2023-ban, Jimmy sokat járt ide a hajnalig nyúló mulatozások után / Fotó: Hamberger Dávid, RTL

Bár az egykori Garay téri piac helyét mára beépítették, a hangulat az épület pincéjében továbbra is megmaradt. Odafele Zámbó Adriánnal, Jimmy legfiatalabb fiával és barátnőjével teszem meg ezt a pár perces sétát. Bár Adrián nagyon figyel az alakjára – 10 hónap alatt fogyott 45 kilót –, de már útközben a ránk váró hurkáról álmodozott – néha neki is belefér egy kis csalás, mint mondta. „Azért is tartottam fontosnak, hogy eljöjjünk a barátnőmmel erre a sétára, mert zászlóvivője szeretnék lenni apám hagyatékának és emlékének.

Nem szeretnék újjal mutogatni senkire, de vannak olyanok, akik megítélésem szerint nem megfelelőképpen viszik tovább apám nevét

– mesélte Adrián.

„Ébredt a város, de az emberek még mélyen aludtak. Nagyon jó érzés volt, hogy egy átmulatott éjszaka után a piac hentesei mindig rendelkezésünkre álltak a finom virslis, kolbászos, hurkás pultjaikkal” – kezdi utolsó helyszínünk ismertetését Joós István, Zámbó Jimmy egykori menedzsere.

Ugyanis kevés budapestibb élmény van annál, mint amikor egy piaci pultnál eszünk frissen sült hurkát, kolbászt savanyúsággal, mustárral és fehér kenyérrel.

Ez az egyik legdemokratikusabb szokásunk: a piacon nincs különbség a közeli építkezéseken gürcölő segédmunkások, a bevásárlást végző háziasszonyok vagy a hatalmas fekete Mercedesszel érkező popsztár között. De István szerint a ’80-as ’90-es években nem is volt nagyon más lehetőségük. A Pipacs bár és a hajós utcai Balettcipő mellett nem volt sok lehetőségük a hajnali lakmározásra. Csak úgy, mint Jimmy kortársainak sem, így többször is megesett, hogy Bajor Imrével is összeverődtek egy átmulatott éjszaka után.

Húsleves, töltött káposzta, hurka és a jó minőségű isteni finom fehér kenyér! Jimmy mindig is a magyaros ételekre volt rágerjedve. Ha valami nem tetszett neki, akkor azonnal elmondta ezt a pincérnek annak ellenére is, hogy nyilván nem a pincér készítette az ételt. A külföldi utazásokon elég nehéz volt vele enni, de a finom olasz tésztáknak ő sem tudott ellenállni

– emlékszik vissza István a Király ízlésére.

Elbeszélések szerint azonban nem csak a korai órákban volt rendszeres látogatója a piacnak. Mivel pár utcára laktak a Garay tértől, így általános iskolás tanulóként is ide szökött ki az unalmasnak tartott órájáról kolbászt falatozni a nehezen összekuporgatott zsebpénzén.

„Csengett a telefon, öltözz anyu, mert megyünk hurkázni. Ilyenkor magamra kaptam valamit, irány a Garay piac, ahol imádott enni. Odaálltunk a kedvenc henteséhez, kikértük az ennivalót, majd együtt hurkáztunk a bámészkodók tömegében. Anya és fia. Ilyenkor megszűnt számunkra a külvilág, semmi sem számított, csak az, hogy együtt legyünk” – idézi Zámbó Jimmy szavait B. Molnár László: Zámbó testvérek című könyve.

Zámbó Jimmy életét követve mi is bejártuk a budapesti Csikágó utcáit
Garay téri piacon hurka, mustár és forró tea várta a csapatot. Szereplők balról jobbra: Rainer-Micsinyei Nóra, Staub Viktória, Kovács Dániel Richárd (főrendező), Schruff Milán és Szalay Bence / Fotó: Gerencsér Anna, RTL

Ezen felbuzdulva mi is nekiláttunk a saját hurkáinkak, miközben Szalay Bencével beszélgettünk a sorozatról.

„El tudom képzelni, hogy egy csapat haverral elindulunk a városban és ebből egy kocsmatúrát is csinálunk. Tényleg érdemes most lepörgetni ezt a 10 részt egyben, aztán ki tud menni mindenki a városba, hogy megnézze az eredeti helyszíneket” – meséli Szalay Bence, aki hozzátette, hogy szerinte volt pár kísérlet ilyen magas színvonalú hazai produkcióra, de A Király szerinte messze kimagaslik a tömegből.

Egy jó nosztalgiavonat élmény volt nekünk is ez a séta, hát még annak milyen lesz, aki ebben a korban szocializálódott.

Bence a Király testőrét alakítja és bevallása szerint korántsem volt olyan súlyban, amivel megformálhatta volt ezt a szereplőt. „90 kiló voltam, és nem izomban. Ezért elkezdtem diétázni, nem ittam alkoholt és elhagytam a szénhidrátokat is. Így sikerült megalkotnom ezt a formát, illetve próbálom tartani is, de nagyon jól esett az az egy szem hurka, igazi fehér kenyérrel!”

A Zámbó Jimmy élete ihlette sorozat mind a tíz epizódja elérhető az RTL+ streamingszolgáltatónál!


Nyitókép: Gerencsér Anna / RTL

#Kultúra#A Király#csikábó#zámbó jimmy#zarándok#hurka#általános iskola#hosszúlépés.járunk?#királyi zarándoklat#ma

Címlapról ajánljuk