CinemaKlub

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Juhász LucaJuhász Luca

2017. január 10. 13:03

Egy éve hunyt el a legendás művész, aki nemcsak zenészként, de színészként is kipróbálhatta magát. Most azonban nem színészi teljesítményével, hanem azzal a zenei munkásságával emlékezünk meg róla, amivel a filmművészethez is hozzájárult!

1. Frances Ha – Modern Love

Noah Baumbach fekete-fehér filmje a barátságról és a felnőtté válásról már önmagában is igen szórakoztató és tanulságos. Ám fele annyira sem lenne emlékezetes, ha nem Bowie Modern Love című száma szólna, amikor a Greta Gerwig által alakított Frances úgy táncol önfeledten New York utcáin, ahogyan sokan közülünk is megtennék!

2. Lovagregény – Golden Years

Heath Ledger klasszikusát bármikor képesek vagyunk megnézni, főként a báljelenet miatt, ami alatt a legendás Golden Years című dal csendül fel. Ki ne akart volna egy ilyen középkorban élni, ahol Ledger a lovag és Bowie szól a bálokon?

3. A galaxis őrzői – Moonage Daydream

Az elmúlt évek egyik legjobb soundtrack-jével rendelkező moziA galaxis őrzői volt! Így hát nem csoda, hogy a különc előadó sem hiányozhat a zenelistájáról!

4. Becstelen Brigantyk – Cat People

A film rendezője Quentin Tarantino híres arról, hogy mindig nagy gonddal válogatja ki az alkotásaihoz passzoló zenéket. Sőt, előfordul, hogy évekig keresgéli a tökéletes dalokat, míg a forgatókönyve már réges-régen kész van.

A Becstelen Brigantyk című filmjének egyik kulcsjelentéhez pedig ki mást választhatott volna, mint Bowie-t. Valljuk be, a zsidó Soshana bosszúja is kevésbé lenne hatásos, ha a mozi - ahova bezárja a náci vezetőket - felrobbantása közben, nem a Cat People című sláger ütemes lüktetését hallhatnánk!

5. Spinédzserek – Fashion

A ’90-es évek egyik népszerű tinivígjátéka - amiben Paul Rudd még ábrándos tekintetű fiatal és amiben az Aerosmith klipek sztárja, a gyönyörű Alica Silverstone játssza a főszerepet - bővelkedik nem kevés kikacsintásban. Az egyik ilyen, amikor az elkényeztetett Cher egy számítógépes programmal választja ki az aznapi ruháját, és ami közben David Bowie Fashion-je hallatszik a háttérben.

6. Mentőexpedíció – Starman

Milyen űrhajós film az, amiben nem csendül fel egyetlen nóta sem a galaxist is megéneklő David Bowie-tól!? A Matt Damon főszereplésével Budapesten forgatott Mentőexpedíció, hála istenek nem ilyen! Így az ismerős környezet mellett, kedvencünk hangját is hallhatjuk a moziban!

7. Egy különc srác feljegyzései – Heroes

Listánk talán egyik legmeghatározóbb filmjelenetéről beszélünk, a sokak szerint csak a modernkor Zabhegyezőjeként emlegetett könyvből készült film kapcsán, amiben az Emma Watson, Ezra Miller és Logan Lerman által játszott hánytatott sorsú kamaszok a gimi elvégzése után végre szabadnak érezhetik magukat.

Mindehhez pedig nem is kell más, csak egy platós járgány, aminek a tetejére kiállhatunk széttárt karokkal, miközben maximumra felhangosítjuk David Bowie Heroes című számát! Lehet, érdemes lenne kipróbálni, akárcsak egy napra is!

8. Walter Mitty titkos élete – Space Oddity

A Ben Stiller főszereplésével készült filmnél már régen láttunk szerethetőbbet! Erre pedig rásegít az is, amikor az álmodozó, az addig az életét csak tengető Walter Mitty végre maga előtt látja a célt, felcsendül a legendás Space Oddity!

9. Zoolander – Let’s Dance

Ebben a vígjátékban csak egy refrén erejéig hallhatjuk a Let’s Dance című slágert, azonban egy igazán meghatározó pillanatban, hiszen a filmben maga David Bowie is feltűnik, aki saját magát alakítva lesz a modellek közötti riszaviadal bírája.

10. Moulin Rouge – Heroes

Baz Luhrmann musicalje mindenkit magával ragad, aki csak egyszer is megnézi! Ez pedig többek között az olyan megoldásoknak köszönhető, mint amilyen az Elephant Love Medley című szám, ami a legmeghatározóbb popzenéket illeszti össze tökéletesen egy mashup-ként, aminek egyik kitörő fénypontja természetesen David Bowie Heroes című számának méltán híres sorai!

Forrás: nerdist.com, consequenceofsound.net
Képek: tumblr.com

#CinemaKlub#top10#Filmek#david bowie#heath ledger#a galaxis őrzői#matt damon#emma watson#moulin rouge#quentin tarantino

Címlapról ajánljuk