Műsorújság
RTL Most

Heath Ledger, egy halhatatlan színész, akit sosem felejtünk el

A színész most ünnepelte volna a születésnapját, és hiába telt el már ennyi év a halála óta, még mindig nehezen hisszük el, hogy egy ekkora tehetség itt hagyott minket. De nem szomorkodunk, inkább összegyűjtöttük élete legérdekesebb és legfontosabb mérföldköveit.

Keserédes visszaemlékezés ez egy olyan férfira, aki élete alakítása után gyógyszer túladagolásban halt meg, maga mögött hagyva az akkor három éves kislányát, a családját, és megannyi összetört szívű rajongót. Azonban egy végtelen izgalmas emberről van szó, aki nemcsak a filmjeiben nyújtott alakításaival, de személyével is lenyűgözte a környezetét.

Az ausztrál származású színész nem egyedüli gyerek, ő és testvére Kate édesanyjuk kedvenc Emily Bronte regénye után kapták a nevüket: az Üvöltő szelek főszereplői, Catherine és Heathcliff neveit örökölték meg.

Első szerepét még 10 évesen kapta, amelyben az örök gyerek Pán Pétert alakította. A színészet iránti szenvedély az évek múltával csak fokozódott, és először sorozatszerepeket, később pedig a filmcsillag státuszt hozták meg neki. Azonban fiatal korában nem ez volt az egyetlen kedvtelése!
 
 

Azon túl, hogy sakk bajnok volt, egy 60 főből álló fiú tánccsapatot is vezetett. Igen-igen: imádta a táncot! Ez a szeretet Gene Kelly miatt alakult ki a srácban, akit többek között az Ének az esőben című musicalből ismerhetünk. Ezek a kikacsintásai azonban csak hobbik maradtak, az igazi útja a színészet maradt.

Az első – azóta is klasszikus romkomnak számító – filmje a Tíz dolog, amit utálok benned lett, amelyben a kezdetben elérhetetlennek tűnő Patricket alakította, akibe a film végére nemcsak Julia Stiles, de mi is beleszerettünk. Ezért a szerepért Ashton Kutchert és Josh Hartnettet sikerült kiütnie a nyeregből.Innentől pedig nem volt megállás, szinte minden évben szállított egy újabb mozit, beszéljünk akár A gyávaság tollairól, a Lovagregényről, a Grimmről vagy éppen a Candy-ről.

Filmes kalandozásai is mindig izgalmas utakra terelték. A 10 dolog utáni második nagyobb munkája során már Mel Gibson mellett találta magát A hazafiban, amelyben későbbi jóbarátját, Jake Gyllenhaalt ütötte ki a jelentkezők közül. A 2001-es Lovagregény már egy főszerepet hozott neki, amelynek a forgatásán addig mutatványoztak a rendezővel, Brian Helgelanddel, amíg véletlenül ki nem ütötte főnöke fogát egy seprűvel. Tanulság: ne hadonássz dárdát imitálva, miközben emberek tobzódnak körülötted. A Grimmben Matt Damonnel bizonyítottak közösen, azonban a dolog érdekessége, hogy eredetileg egymás karaktereit kellett volna eljátszaniuk, a srácok azonban petíciót írtak és elérték, hogy cserélhessenek.Karrierje vitathatatlanul sok kiemelkedő alakítást rejteget, ezek közül az egyik ilyen a Jake Gyllenhaallal forgatott Túl a barátságon, melyben két meleg cowboyt alakítottak. Több dolgot is kapott ettől a történettől. Egyrészt ezért a szerepéért jelölték először Oscarra. Valamint megismerte gyermeke édesanyját: ahogyan elmesélte, már az első napon beleszeretett filmbeli feleségébe, Michelle Williams-be.
 
 

A forgatás elején a színésznő szerencsétlenül kifordította a bokáját, így végig mankóval kellett járkálnia. Ledger pedig elsődleges feladatának tartotta, hogy vigyázzon a kolléganőjére. A szerelem rögtön szárba szökkent, egy év múlva már érkezett is közös gyermekük, Matilda. Persze az érzelmek idővel kihűltek, és három év után elváltak útjaik. A kapcsolaton kívül egy legjobb barátot is küldött neki a sors, Gyllenhaal személyében, aki nem mellesleg Matilda keresztapja is.

Egy igazi érzelmi hullámvasút volt ez a projekt a javából, persze nemcsak a háttérben futó sztorik miatt. Sokan kérdezgették akkoriban Ledgert, hogy nem jelentett-e terhet számára, hogy egy meleg férfit alakított, de ő nemet mondott. Attól jobban félt, hogy érzelmileg nem érett meg eléggé a feladatra. A félelem alaptalan volt. Viszont az energiáit nem fogta vissza: egy csókjelenet felvételekor véletlenül eltörte Gyllenhaal orrát… ki tudja, hogyan.És ha már elmerültünk élete legnagyobb mozis kalandjaiban, akkor térjünk rá a nagykutyára, a szerepre, amely összeforrt vele és meghozta számára az Oscar-díjat – igaz, ezt már nem vehette át, de 18 éves korában majd kislánya örökli meg a szobrot az Akadémia szabályai szerint. A Christopher Nolan rendezte Sötét lovagban Jokert keltette életre, és több mint valószínű, hogy alakítását senki sem tudja majd felülmúlni. Nem véletlen, mindent megtett a szerepért:
 
  • Hat hónapra kivett magának egy motelszobát, ahol folyamatosan a karaktert tanulmányozta. Még egy naplója is volt róla, amit folyton magánál tartott.
  • Ő maga alkotta meg a híressé vált arcfestését, amelyet később a sminkmesterek leutánoztak minden egyes nap.
  • Még halála előtt egy interjúban elmondta, hogy a kedvenc szerepe, amit valaha elvállalt, Joker volt.
  • Sokan rebesgetik, hogy Joker és a teljes átlényegülés miatt lett depressziós és kifordult magából, azonban a kollégák mást meséltek: mindenhova – teljes sminkben – gördeszkával mászkált a forgatáson. Minden reggelt nagy ölelésekkel kezdett: akit csak ért magához szorított. Jókedvű volt és túláradt benne a szeretet.


Akkor mégis mi vezetett a tragikus befejezéshez? Állítólag, amikor már a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmát forgatta durva álmatlanságtól szenvedett. Napi két órákat aludt, nem tudott kikapcsolni, folyton járt az agya. Végül a lakásában találtak rá, ahol többféle gyógyszerrel túladagolta magát.

A Parnassus forgatását már nem tudta befejezni, így a helyére rögtön három színészt – Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell – is szerződtettek, akik teljes fizetésüket Ledger kislányának Matildának ajánlották fel.

Hiába távozott olyan fiatalon, a filmjei és legendássá vált szerepei örökké életben tartják!Forrás: Buzzfeed, Moviepilot
Képek: Tumblr

Legnézettebb videók