Belföld

A terrorizmusért elítélt Budaházy szabadon engedését még túlélte, a pedofilnak falazó igazgatóhelyettesbe már belebukott Novák Katalin

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 10. 16:41

„Államfőként utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki posztról” – mondta szombaton Novák Katalin. Áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának évekig falazó, majd a gyerekeket zsaroló igazgatóhelyettesének. Eleinte úgy tűnt, ezt a napokban kirobbant botrányt is túlélheti, ahogyan a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek adott kegyelme után is elült a vihar. A kormány és az ahhoz hű influenszerek eleinte támadták a Novák döntését kritizálókat, végül Orbán Viktortól érkezett a „selyemzsinór”. Schmitt Pál után Novák Katalin már a második államfője a NER-nek, aki kénytelen lemondani egy botrány miatt.

Szombat délután lemondott Novák Katalin köztársasági elnök. Ő lett a második államfő, aki erre kényszerült a 2010 óta fennálló Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Novák mint korábbi családokért felelős miniszter köztársasági elnökként is a családvédelmet tűzte zászlajára, éppen ezért nagy hullámokat kavart, hogy kegyelmet adott egy elítélt pedofil bűnsegédjének. K. Endre a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként évekig falazott az intézmény pedofil vezetőjének, és zsarolással arra akarta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza az igazgató elleni vallomásukat. 

Az események az elmúlt napokban felgyorsultak, most pedig már látjuk az eredményt is: Schmitt Pál után egy újabb Fideszhez kötődő köztársasági elnöknek kellett lemondania egy botrány miatt. Novákot 2022. május 10-én választotta az Országgyűlés az ország hatodik köztársasági elnökévé, hivatali ideje pedig kevesebb mint két évig tartott. 

„Államfőként utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki posztról” – közölte most a lemondás bejelentésekor. 

A magyar ember azt várja, hogy a köztársasági elnök ne hibázzon, ha pedig igen, akkor kérjen bocsánatot, és vállalja a felelősséget

– tette hozzá. Pedig eleinte még arra lehetett számítani, hogy talán most is elül a vihar, ahogyan akkor is hamar lenyugodtak a kedélyek, amikor kegyelmet adott a terrorizmusért elítélt, náci bűnöket mentegető Budaházy Györgynek a pápalátogatás ürügyén. 


Ráadásul Novák Katalin párttársainak sem kellett soha tartaniuk a következményektől, hiszen korábban még súlyos korrupciógyanús, illetve lehallgatási ügyek miatt sem kellett távozniuk (még magyarázkodniuk is ritkán) az érintett kormánytagoknak. A Fidesz azonban mégis kihátrált mögüle.

Hogyan jutottunk el a lemondásig?

A köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmával, április 27-én döntött a bűnsegédként elítélt K. Endre kegyelméről. A férfi a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként próbálta befolyásolni a kiskorú áldozatokat, hogy ne valljanak az őket szexuálisan zaklató igazgató ellen. Ezért három év négy hónap börtönt kapott, amelynek jelentős része már letelt tavaly áprilisra. Novák egy olyan embert talált érdemesnek a kegyelemre, aki ilyesmiket írt egy áldozat nevében a hamis vallomásban:

Én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom, és nem fogta meg, és nem verte ki.

Novák nem indokolta meg, miért adott kegyelmet K. Endrének, de röviddel a kegyelem tényének napvilágra kerülte után (erről először a 444 számolt be február 2-án) hivatala azt írta: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott, és ezután sem kap elnöki kegyelmet.”

A kormánymédia először hallgatott a botrányról, később viszont a Magyar Nemzet jelentkezett egy névtelen írással, amelyben K. Endrét mentegették. Az Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg című cikkben először cáfolták a címben szereplő vádat, amit amúgy senki nem állított. Ezután pedig K. Endre börtönbéli jó magaviseletére hivatkoztak a gyanúsan rendőrnyelven megfogalmazott írásban. Közben kiderült, hogy a kegyelemben részesített bűnöző korábban Felcsút környéki fideszes körökben mozgott.

Az ellenzék viszont ráugrott a témára: sorra jöttek a Novákot elítélő közlemények. A Momentum tüntetést hirdetett péntekre a Sándor-palotához, a DK és az MSZP bejelentette, hogy megfosztási eljárást kezdeményeznek, ezzel párhuzamosan pedig a Mi Hazánk Mozgalom TikTok-oldalára feltöltött videójában a párt elnökhelyettese, Dúró Dóra arról beszélt, hogy törvényt módosítanának annak érdekében, hogy „a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében egyetlen érintett se kaphasson elnöki kegyelmet”. A szélsőjobboldali párt kezdeményezése után Orbán Viktor ugyanilyen tartalmú alkotmánymódosítást jelentett be csütörtökön.

Az is kiderült közben, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként minden bizonnyal ellenjegyezte a köztársasági elnök döntését, így ő is tudott arról, Novák Katalin kinek adott kegyelmet. Varga, aki feltehetően a Fidesz európai parlamenti listáját vezeti majd, még nem nyilatkozott az ügyben (volt férje viszont valamilyen megfontolásból igen). Novák viszont szót kért, és nagyjából elismételte hivatala korábbi közleményét. Arról beszélt, hogy politikai kampány zajlik ellene, viszont „az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”. Hozzátette:

Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is.

A kormány részéről Orbán Balázs, a miniszterelnök stratégiai igazgatója szólalt meg először. Ő azt mondta, a kormány tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését, amely szerinte jogi mérlegelés kérdése. Hozzátette, hogy furcsának tartja azt a politikai balhét, amit „főleg azok csinálnak, akik egyébként az általunk beterjesztett pedofilok ellen javasolt törvénymódosítást leszavazták”. (Emlékeztetőül: az általa említett törvénymódosítást azért kritizálta számtalan politikus és civil szereplő, mert homofóbnak tartották, nem a pedofilokra vonatkozó része miatt.)

Orbán után Kocsis Máté frakcióvezető azt posztolta a Facebookra: „Az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben.” (Emlékeztető #2: homofóbia.) Szerinte „ugyanez a baloldal az is, amelyik ma is beengedné az erőszakos genderpropagandát az iskolákba és az óvodákba, nyugati szövetségeseikkel együtt pedig megtámadták a gyermekvédelmi és pedofilokat szigorúan büntető törvényünket a brüsszeli fórumokon”.

A hvg.hu cikkében ezt úgy értelmezte, hogy mivel Novák ügye a kormány számára védhetetlen volt, ezért inkább támadásba lendült a kormánypárt.

Ezt igazolja az is, hogy ekkor már a Megafon influenszerei is rárepültek a témára. Olyan címekkel közöltek tartalmakat, mint például „Ezt tette a baloldal a magyar gyerekekért: A nagy semmit! A gyermekeink ellen viszont nagyon sokat…”, vagy hogy „miért hallgasson, de egészen mélyen a baloldal a gyermekvédelemről!”

Az üggyel kapcsolatban megszólalt még:

Orbán Viktor átvette a kezdeményezést

Mint azt fentebb már írtuk, Orbán Viktor bejelentett egy alkotmánymódosítást, „ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A megafonosok érezhették, hogy épp irányváltás történik, mert perceken belül meg is jelentek a miniszterelnöki bejelentést helyeslő kommentek.

Végül a kormány – Orbán Balázs szavaival élve – annyira tartotta tiszteletben az államfő döntését, hogy elindították miatta a tartalmában a Mi Hazánk javaslatára emlékeztető alkotmánymódosítást, hogy soha többé ne dönthessen hasonlóan köztársasági elnök.

Csütörtökön pedig felgyorsultak az események: Orbán Viktor a Facebookon közölte, hogy „vita alakult ki” a köztársasági elnök kegyelmi jogköréről. 14 év Fidesz-kormányzás után pedig legalábbis sejteni lehetett, hogy ebben a vitában végül Orbán kerekedik kerül, aki szerint „márpedig pedofiloknak nincs kegyelem”. Azt is hozzátette: „itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy egyértelmű döntéssel”. Az alkotmánymódosítást be is nyújtotta a kormány. 

A 444 szerint a törvényhozókon kívül az egyértelműségről tett komment Nováknak is szólt: tőle sem jogászkodást várt a kormányfő, hanem tiszta helyzetet egy egyértelmű döntéssel. A kegyelem és a vita helyett Orbán a „miszlikbe aprítást és a ketté vágást” hozta előtérbe, innen pedig majdnem biztos volt, hogy volt államtitkára, minisztere már semmi jóra nem számíthat.

Pénteken már Kocsis Máté is kevésbé felháborodottan kommentálta az ügyet. Az állami rádióban arról beszélt, hogy jó lenne tudni, miért adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének, és érdemes is lenne erről beszélni egyszer, de az országgyűlés dolga most az, hogy többé ilyen ne forduljon elő.

Közben pedig már arról is lehetett tudni, hogy elindult egy telefonos kutatás, amely Novák Katalin és Varga Judit felelősségét méri az ügyben. Ezt a Call Express nevű cég végzi, amely már többször is készített méréseket a Fidesznek. Novák Katalin aztán péntekre már az országot is elhagyta, Katarba látogatott egy vízilabdameccsre, programja elvileg vasárnapig tartott volna, de az őt szállító repülő már szombaton hazatért.


Aki nosztalgikus hangulatba került az események miatt, annak ajánljuk figyelmébe az RTL Híradó tudósítását Schmitt Pál plágiumbotrány utáni lemondásáról 2012-ben.


Nyitókép: Horacio Villalobos Corbis / Corbis via Getty Images

 

#Belföld#novák katalin#köztársasági elnök#lemondás#pedofil#kegyelem#botrány#bicske#gyermekotthon#mi hazánk#orbán viktor#alkotmánymódosítás#ma

Címlapról ajánljuk