Belföld

Már meg is jelent a Parlament oldalán Orbán alkotmánymódosító javaslata

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 20:01

Az Alaptörvény 13. módosítását tették közzé a parlament oldalán, amit Novák Katalin kegyelmi gyakorlata miatt kezdeményezett Orbán.

Azok után, hogy csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez a bicskei pedofilügy egyik elítéltjének adott kegyelem miatt, az erről szóló javaslat este már meg is jelent a parlament oldalán.

Eszerint az Alaptörvény 9. cikke a következő egy bekezdéssel egészül ki, ami szerint „a köztársasági elnök a (4) bekezdés g) pontjában foglalt egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”.

Az indoklásban azt írja Orbán, hogy „a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni”.

A Sándor-palota úgy reagált a kormányfő lépésére, hogy „a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”.

Ez lesz egyébként a kormány által gránitszilárdságúnak titulált Alaptörvény tizenharmadik módosítása.

A módosítást azután jelentette be, hogy botrány tört ki, hogy K. Endrét tavaly tavasszal, a pápalátogatás apropójából elnöki kegyelemben részesítette Novák Katalin. K. Endre másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott bűnsegédség miatt, mert tudomása volt arról, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója több gyereket is molesztált, és amikor ez kiderült, próbálta őket rávenni, hogy vonják vissza feljelentéseiket. A botrányról az rtl.hu és az RTL Híradója is részletesen beszámolt.


Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#orbán viktor#alkotmánymódosítás#alaptörvény-módosítás#novák katalin#bicskei gyermekotthon#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk