Belföld

Az elnöki kegyelmet ellenjegyző Varga Judit volt férje is megszólalt a kegyelmi botrányról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 6. 17:46

Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje azt írta a Facebookon, hogy „született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak”.

A Telex vette észre, hogy Skrabski Fruzsina, Novák Katalin 16 fős tanácsadó testületének egyik tagjának hétfői Facebook-posztjához hozzászólt Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje.

Skrabski Fruzsina K. Endre elnöki kegyelmi ügyével kapcsolatban arról írt, hogy el tudja azt képzelni, valamiféle titkosszolgálati akció keretében került olyan nem kellőképpen informatív anyag Novák Katalin elé, aminek eredményeképp a köztársasági elnök „nem minden információ birtokában hozza meg a döntést”.

Erre reagált kommentben Magyar Péter, aki ezt írta:

A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni.

Magyar Péter kommentje azért is érdekes, mert volt felesége, Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a tavaly április elnöki kegyelmet.

K. Endrét tavaly tavasszal, a pápalátogatás apropójából elnöki kegyelemben részesítette Novák Katalin. K. Endre másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott bűnsegédség miatt, mert tudomása volt arról, hogy a gyermekotthon igazgatója több gyereket is molesztált, és amikor ez kiderült, próbálta őket rávenni, hogy vonják vissza feljelentéseiket. A botrányról, amely a 444 korábbi cikke nyomán robbant ki, az rtl.hu és az RTL Híradója is részletesen beszámolt.

A 444.hu riportere kedden felkereste a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, hogy kérdéseket tegyen fel neki.  K. Endre alapvetően elzárkózott a nyilatkozástól, de egy nagyon érdekes dolgot így is elárult a kegyelmi ügyéről: azt, hogy nem ő írta a kegyelemi kérelmet, azaz nem ő kérte Novák Katalint, hogy engedje el büntetése hátralévő részét.

Novák Katalin kedden azt nyilatkozta, hogy „minden kegyelmi döntés a természetétől fogva megosztó és felvet kérdéseket, amelyek adott esetben megválaszolatlanok maradnak”.

A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese évtizeden át tudott az intézményben zajló bántalmazásokról, a sértettek már 2011-ben is megpróbálták jelezni a gyámhatóságnak és a rendőrségnek, hogy mi történik – mondta Gál András, aki a bántalmazott fiatalokat képviselte a gyermekotthon korábbi igazgatójának perében. Az ügyvéd az RTL Reggeliben arra is kitért, a pedofilügy áldozatai maguk fejtenék ki véleményüket arról, hogy az igazgatót fedező bűntárs elnöki kegyelmet kapott: 


Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. Jobbján férje, Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. akkori vezérigazgatója – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#k. endre#elnöki kegyelem#kegyelmi botrány#novák katalin#Skrabski Fruzsina#magyar péter#varga judit#bicskei gyermekotthon

Címlapról ajánljuk