Belföld

Fővárosi Törvényszék: K. Endre személyes adatai miatt nem lehet nyilvánosságra hozni, miért kapott elnöki kegyelmet

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 13:07

Gulyás Gergely nemrég még azt javasolta a sajtónak, hogy közérdekű adatigényléssel próbálkozzanak.

Elutasította a bíróság azt a keresetet, amiben egy magánszemély azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra, miért kapott elnöki kegyelmet K. Endre, a bicskei gyermekotthon kényszerítésért elítélt volt igazgató-helyettese, a szexuális bűncselekményekért elítélt pedofil igazgató segítője – írja a Telex a Fővárosi Törvényszék pénteken kiadott közleménye alapján.

Mint írják, a bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok, a K. Endre kegyelmi ügyéhez kapcsolódó közérdekű adatigénylés pedig a személyes adataihoz fűződik.

A bűnügyi személyes adatok nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok, következésképp a nyilvánosságra hozatalukat a törvény széles körű társadalmi érdeklődés mellett sem teszi lehetővé – magyarázta a bíróság.

A portál emlékeztet rá: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt javasolta a sajtó képviselőinek, hogy nyújtsanak be közérdekű adatigényléseket, ha többet szeretnének megtudni a kegyelmi ügy részleteiről.

„Ha közérdekű adat, akkor javaslom, kérjék ki, ha nem, akkor a lemondások után nem kívánok további információt adni. Talán először fordul elő, hogy valamire tudnék, és nem válaszolok” – mondta a Telexnek Gulyás.

Mint arról márciusban beszámoltunk, az elnöki kegyelmet kapott K. Endre nemrég arra kérte a korábbi áldozatot – akinek a vallomása 2021-ben börtönbe juttatta –, hogy mondjon fel a telefonjára egy olyan szöveget, amely a volt igazgatóhelyettes ártatlanságát igazolja. Három ilyen felvétel is készült. Pár nappal később, K. Endre kérésére, újra találkoztak egy parkban. Ekkor a fiúnak arról beszélt, hogy a nemrégen felvett videókat valószínűleg módosítani kell majd, mert az ügyvédje szerint hangsúlyosabban kellene beszélnie az ártatlanságáról. Ezt a találkozást rögzítette a Házon kívül kamerával.


Nyitókép: RTL

#Belföld#k. endre#kegyelmi ügy#novák katalin#bicskei gyermekotthon#kényszerítés#pedofília

Címlapról ajánljuk