Belföld

Kocsis Máté az elnöki kegyelemről: Ennek nem szabadott volna előfordulnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 10:53

A Fidesz frakcióvezetője szerint azért jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint jó lenne tudni, hogy miért adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének, és érdemes is lenne erről beszélni egyszer, de az országgyűlés dolga most az, hogy többé ilyen ne forduljon elő – hangzott el pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. A politikus hozzátette: a Fidesz-frakció támogatja Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatát.

Kocsis Máté közölte: kialakult egy olyan vita az elmúlt napokban Magyarországon, amely világossá tette, hogy ezentúl nem azt kell mérlegelni, hogy kaphat-e vagy sem egy ilyen bűnelkövető kegyelmet, hanem eleve ki kell zárni, jogellenessé kell tenni egy ilyen ember számára a kegyelem megadását.

„Az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis 

ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja.

Hozzátette: a miniszterelnök által csütörtökön beterjesztett alaptörvény-módosítást muszáj elfogadni, mert kiegészíti a gyermekvédelmi rendszert, tehát ezentúl minden bűnelkövetőnek tudnia kell, hogy ha gyermekek rovására teszi, amit tesz, akkor az elnöki kegyelem intézménye sem áll rendelkezésére.

„Tehát nincs menekvés, nincs kegyelem, ha úgy tetszik, és nincs semmi mentség arra, amit tett, nem fogja tudni megúszni sem a büntetést, még akkor sem, hogy ha az elnök esetleg adna egy – vitatott ugyan, de mégiscsak jogszerű – kegyelmet a számára” – mondta. 

Kocsis Máté úgy fogalmazott: „Szerintem ez az embereknél egy világos határvonal, ha úgy tetszik egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és ezt a szülők a maguk eszközeivel igyekeznek is érvényesíteni, és ezt az államnak is kell, tehát muszáj nekünk kemény jogszabályokat alkotnunk” – mondta, hozzátéve, hogy mivel a kegyelmi döntés alappal vitatott, ezért az államfői kegyelmi jogból is akként kell ezt kiemelni, hogy soha többé ne forduljon elő ilyen vita.

Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött, és érdemes is lenne erről egyszer beszélni, 

de az országgyűlési képviselőknek nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé ne forduljon elő” – jegyezte meg. Hozzátette: ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás.

Egy másik kérdésre a politikus elképzelhetőnek tartotta, hogy baloldali pártok a miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosítást megszavazzák, de nem azért, mert a egyetértenek azzal, hogy ne kaphassanak kegyelmet a pedofil bűnelkövetők, hanem azért, mert úgy érzik, hogy ez is egy fogás az államfőn.

Az alaptörvény-módosítási javaslatot március második felére fogadhatják el, ugyanakkor ez visszamenőleg nem tud majd segíteni a helyzeten, de a még folyamatban lévő ügyekre, illetve a jövőben benyújtandó kérvényekre már vonatkozik – mondta Kocsis Máté.

A miniszterelnök csütörtök délután közölte: alkotmánymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni. Tavaly áprilisban ugyanis Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek ebben az ügyben. (Az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót.)

Nyitókép: Katona Tibor/MTI

#Belföld#kocsis máté#novák katalin#fidesz#államfő#kegyelem

Címlapról ajánljuk