Belföld

Tüntetést szervez a Momentum a bicskei pedofil-ügyben adott elnöki kegyelem miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 12:33

Novák Katalin lemondását követelte, kordont bontott, alírást gyűjt és tüntetést szervez a Momentum Mozgalom a Sándor-palotánál a bicskei pedofil-ügyben adott elnöki kegyelem miatt.

Több megmozdulást is szervezett a Momentum Mozgalom a köztársasági elnök által tavaly áprilisban adott kegyelem miatt. A pénteken kirobbant botrányról és előzményeiről az rtl.hu és az RTL híradója is részletesen beszámolt.

Novák Katalin köztársasági elnök 2023. április 27-én, a pápalátogatás alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A pápalátogatás miatt akkor 22 fő kapott elnöki kegyelmet, azaz a bicskei pedofil igazgató bűntársa  – aki a jelek szerint otthonosan mozgott felcsúti fideszes körökben – a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből, igaz ez akkor nem kapott nagy nyilvánosságot.

V. János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték. Helyettese, K. Endre másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott. Az igazgatóhelyettest érintő ítélet szerint ő volt az, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében. Az államfő döntése értelmében

  • K. Endre büntetéséből hátralévő részt 5 év próbaidőre felfüggesztették;
  • elengedték a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét;
  • és priusza sem lesz.

A Momentum Mozgalom szombaton azt közölte, hogy Novák Katalinnak le kellene mondania, majd petíciót indítottak, kezdeményezve, hogy pedofilok és bűntársaik ne részesülhessenek köztársasági elnöki kegyelemben. „Tűrhetetlen, hogy pedofilok és bűntársaik köztársasági kegyelemben részesülhetnek ma Magyarországon” – olvasható a petíció nyitóoldalán, ahol azt is bejelentette a Momentum, hogy határozati javaslatot nyújtanak be ennek megtiltására.


Vasárnap délelőtt az ellenzéki párt aktivistái a Sándor-palotához mentek, és „Nincs kegyelem a pedofiloknak és bűntársaiknak” felkiáltással kordonbontó akciót tartottak Novák Katalin hivatalánál.


A Momentum mindezeken túl február 9-re, péntek 18 órára „Igazságot a gyerekeknek!” címmel tüntetést szervez „Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen” a Sándor-palota elé.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ferenc pápát a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#momentum mozgalom#novák katalin#pedofília#kegyelem#köztársasági elnök#bicskei

Címlapról ajánljuk