Belföld

A Karmelitánál tüntettek Orbán Viktor ellen a kegyelmi botrány miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 17:11

A kegyelmi ügy valódi felelőseinek megnevezését, valamint Orbán Viktor és Rogán Antal távozását követelték a Momentum tüntetésén a Karmelita kolostornál.

A Momentum Mozgalom tüntetést szervezett a budapesti Karmelita kolostorhoz Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal miniszter ellen. A 18 órakor kezdődő demonstráció leírása szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak a kezdet, az azóta kiszivárgó információk „a rendszer morális bukásának bizonyítékai”.

A párt szerint a végső felelős Orbán Viktor, aki „a rendszer teljhatalmú ura”, valamint Rogán Antal, „a rendszer maffiamódszerekkel élő propagandaminisztere”.

Fekete-Győr András korábbi pártelnök első felszólalóként arról beszélt, hogy Orbán Viktor rendszere erkölcsi, morális és politikai válságba zuhant. „Azért vagyunk ma itt, mert féltjük a gyerekeinket a Fidesz pedofil szörnyetegeitől” – fogalmazott. 

A momentumos politikus szerint a kormánypárti politikusok félnek, és ezért bujkál Orbán Viktor miniszterelnök is, aki mindent megtesz, hogy elterelje a figyelmet „a családjához ezer szállal kötődő pedofilbotrányról”. Saját bírósági ügyét koncepciós pernek nevezete, és hangsúlyozta, hogy ez nem tántorítja el a céljától. Én nem áldozat vagyok, hanem célpont – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy szerinte a pedofilügyben szereplő gyerekek az áldozatok.

„Milyen állam az, amelyik így bánik a gondjaira bízott gyerekekkel” – vetette fel. Továbbra is azt sürgette, hogy árulják el: kinek a hatására és milyen érveléssel fogadták el a pedofil elkövető segédjének kegyelmi kérelmét. Szerinte nem az zavarja a Fideszt, hogy kegyelmet kapott egy pedofil segédje, hanem az, hogy ez kiderült. 

Mutassuk meg a vastag falak mögött reszkető kormányfőnek, hogy itt a vége! 

– mondta.

Juhász Péter, az V. kerület Momentum által támogatott polgármester-jelöltje beszédében azt mondta, hogy nem fogja felsorolni Rogán Antal bűneit, mert azt kérték tőle, hogy röviden beszéljen. 

Szerinte politikailag belebukott a kegyelmi botrányba Novák Katalin és Varga Judit mellett Balog Zoltán, Rogán Antal és Orbán Viktor is. Úgy vélte, Novák Katalin és Varga Judit legalább ember maradhatott a lemondás után, a többiek viszont a helyükön maradtak, ezzel pedig mélyre süllyedtek. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a kormánypárti emberek esetében remek idő jött el a kiugrásra. 

Ha most még megteszik, a rendszer megbukása előtt, akkor képesek lesznek a gyerekeik és unokáik szemébe nézni 

– fogalmazott. Az ellenzéknek azt üzente, hogy ezek a bukások megmutatták: még a megingathatatlannak hitt kormány ellen is lehet sikert elérni. Ettől még a propagandaágyú erős, szerinte csak annyi történt, hogy a két lemondott politikus véletlenül az ágyú elé került. Az ellenzék szerinte hibát követ el, ha nem küzd elég erősen a propaganda ellen, a rendszert le kell ugyanis lebontani ahhoz, hogy a kormányt le lehessen váltani egy választáson – tette hozzá.

Donáth Anna, a Momentum elnöke azt mondta, hogy a Fidesz politikai terméket csinált a pedofíliából, pedig ez egy fontos téma, mint ahogyan a gyerekvédelem is. Ez a rendszer morálisan megbukott – fogalmazott. Úgy vélte, ami az elmúlt napokban történt, az nem valódi felelősségvállalás. Szerinte ugyanis ehhez az kellene, hogy az érintettek úgy érezzék: jobb lesz a helyzetük. Ez azonban szerinte nem következett be. 

A pártelnök azt mondta, lehet, hogy Balog Zoltánnak akkora a hatalma, hogy még a zsinat sem tudja leváltani, de a lelkészek képesek megroppantani a rendszert, ha kiállnak a református egyház vezetői mögül. Donáth Anna arra kért mindenkit, hogy a pénteki, valamint a jövő heti tüntetésen is vegyenek részt. És utána is addig, amíg az igazi felelősök nem vállalják a felelősséget – tette hozzá.

Nyitókép: RTL

#Belföld#momentum mozgalom#karmelita kolostor#tüntetés#novák katalin#lemondás#varga judit

Címlapról ajánljuk