Belföld

„Kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól” – írta Novák Katalinnak egy bicskei áldozat

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 14:58

A pedofilügyet annak idején kirobbantó Pop Mert Julián szerint az államfő hivatalának felelősséget kell vállalnia.

A bicskei pedofil bűncselekmény egyik áldozata, Pop Mert Julián ismét Novák Katalinhoz fordult, miután a köztársasági elnök kedden sajtótájékoztatón szólalt meg a kegyelmi botránnyal kapcsolatban.

A múlt héten kiderült, hogy az államfő a pápalátogatásra hivatkozva kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki éveken keresztül próbálta leplezni, hogy az intézmény igazgatója szexuálisan bántalmazza a gondjaira bízott gyerekeket. Az államfői kegyelem ráadásul a foglalkozástól eltiltást is érinti és mentesít a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, vagyis az igazgatóhelyettes akár újra foglalkozhat gyerekekkel.

Nehéz szavakat találni, mikor a kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól

– írta Pop Mert Julián Novák Katalin Facebook-oldalán. „A megválaszolatlan kérdések és a kegyelmet élvező bűnöző körüli homály mélységes aggodalmat váltanak ki azokból, akik szenvedtek, s a társadalomban egyaránt” – folytatta.

A bicskei gyermekotthon egykori, bántalmazott lakója azt várja el az ország köztársasági elnökétől, hogy álljon ki az igazságosságért és az áldozatokért.

Az indokolás hiánya és a kegyelmi döntés hátterének titkolózása csak növeli a köztársasági elnök intézkedése iránti kétségeket és az általános bizalmatlanságot

– közölte. Szerinte az elnöki hivatalnak felelősséget kell vállalnia a válaszok hiányáért és az áldozatokkal szembeni kötelességéért.

Az elkövetett bűncselekmények súlyával szembesítve a kegyelmi döntés váratlan és megmagyarázhatatlan, ami mély fájdalmat és csalódást okoz az érintetteknek, tovább nehezítve az Ő életüket

– írta Pop Mert Julián. Az áldozatok nevében kéri Novák Katalint, hogy államfői felelősségét vegye komolyan és segítsen megérteni, mi vezetett a megdöbbentő döntéshez.

Az áldozatok nevében követelem a tisztességet és a válaszokat, melyeket eddig megtagadtak tőlünk

– közölte.

Korábban Pop Mert Julián arra kérte az államfőt, hogy tegyen érdemi nyilatkozatot, mert az ügyben a kommunikáció hiánya azt az érzést növeli, hogy az áldozatokat igazságtalanul elhanyagolják.

Novák Katalin sajtótájékoztatójáról a Híradóban is beszámoltunk:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#bicske#novák katalin#pedofília#pop mert julián#botrány#bicskei gyermekotthon#kegyelem

Címlapról ajánljuk