Belföld

A bicskei gyermekotthonban történtek kivizsgálására eseti bizottságot állít fel a főváros

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 14:09

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere bejelentette, hogy egy eseti bizottságot állítanak fel, amely kivizsgálja a botrányos ügy részleteit.

A főváros létrehoz egy eseti bizottságot, melynek célja hogy feltárják, hogy a bicskei gyermekotthon ügyének kezelési hiányosságait – közölte Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere pénteken a Facebook-oldalán.

A bizottság azt fogja vizsgálni, hogy a fővárosi önkormányzat hogyan kezelte azokat a bejelentéseket, melyek a bicskei gyermekotthonból vagy más forrásból érkeztek. A vizsgálatok fókuszában a 2011-es bejelentések lesznek, melyeket Kiss szerint az akkori hivatali munkatársak nem vettek komolyan.

Az eseti bizottság elnöke Kiss László (Demokratikus Koalíció), tagjai pedig Soproni Tamás (Momentum), Gajda Péter (MSZP), Dódity Gabriella és Wintermantel Zsolt (Fidesz) lesznek, írja a Telex. A bizottság jövő hétfőn ül össze először, a menetrend elfogadására ekkor kerül sor, Kiss László reményei szerint a munka március végére, április elejére befejeződik.

Kiss László továbbá elmondta elmondta, hogy azt javasolni fogja, hogy a bizottság fogadjon el egy ajánlást, melyben konkrét cselekvési terveket fogalmaz meg a fővárosi önkormányzatnak a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítésére.

A 444.hu-nak Kiss László elmondta, hogy nem találtak olyan bejelentést, mely 2011 előtti időszakra vonatkozott volna. Február közepén Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebookon, hogy már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit.

A gyerekek bántalmazásának ügyét a Házon kívül mutatta be 2016-ban. Moskovics Judit hónapokig dolgozott oknyomozó riportján:

#Belföld#bicske#gyermekotthon#botrány#kivizsgálás#bizottság

Címlapról ajánljuk