Belföld

Eldőlt: országos sztrájkot tartanak a Volánbusz sofőrjei

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 13:33

Nem veszi figyelembe Lázár János fenyegetését a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, országos sztrájkot hirdetnek január végére.

Sztrájkot jelent be a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), az operatív testület úgy döntött, nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát. Az országos munkabeszüntetésre január 28-29-én kerül sor – írja a Népszava.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a lappal közölte: a sztrájkkészültséget azonnal lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól, ha viszont utóbbi nem teljesül, akkor a decemberi után január végén ismét országos munkabeszüntetés lesz.

Megjegyezte, egyértelmű döntés született az operatív bizottságban arról, hogy a szakszervezet elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez. A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű, 112 500 forintos követelésüket minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent.

A szakszervezet arról is döntött, hogy nem veszi figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, amely szerint nyomásgyakorlás alatt nem hajlandó tárgyalni.

Hozzátette, a továbbiakban a Volánbusz Zrt.-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. A bértárgyalás egy hét múlva, január 23-án folytatódik, a megállapodás aláírására pedig január 30-án kerülhetne sor. A SZAKSZ egyébként már szombaton közölte, hogy sztrájkra készül, kedden pedig arról is írtunk, hogy összesen 5 978 sofőr, vagyis a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá szakszervezet bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet.

A legutóbbi, decemberi Volán-sztrájkkal az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#volánbusz#sztrájk#munkabeszüntetés#Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet#lázár jános

Címlapról ajánljuk