Belföld

Elkezdődött a kétnapos Volán-sztrájk

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 9:30

Vasárnap kezdetét vette a kétnapos Volán-sztrájk. Az elégséges szolgáltatás biztosítva lesz, mutatjuk, mely járatok érintettek.  

Az adventi sztrájk után Ismét kétnapos munkabeszüntetésbe kezdett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál. Vasárnap és hétfőn 26 ezer járat lehet érintett, az elégséges szolgáltatást azonban biztosítják a Volánbusz sztrájkoló dolgozói.

Az első napon a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6 százaléka, a második napon pedig a helyi járatok 74 a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog.

A várhatóan nem közlekedő járatok listája a volanbusz.hu oldalon található, ahol megjegyzik: ha az autóbuszvezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben, és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik majd. Emellett az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége. Mint megírtuk

a munkabeszüntetés a fővárosi agglomerációban közlekedő autóbuszokat is érinti, egyes Budapest környéki „kék” járatok kimaradhatnak.

A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján – írta az MTI.

A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.

Korábban arról írtunk: összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a SZAKSZ bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet. A közlekedési vállalat ugyanakkor indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak – közölte a munkáltató. A szakszervezet szerint még többen csatlakoznak majd hozzájuk, mint a decemberi munkabeszüntetéskor. 

A legújabb Volán-sztrájkkal az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

 

 

#Belföld#volánbusz#sztrájk#munkabeszüntetés#Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet#szaksz#menetrend

Címlapról ajánljuk