Belföld

Vasárnap és hétfőn is sztrájkolnak a Volánbusznál, a vállalat 23 ezer kieső járattal számol

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 9:38

Az első nap a járatok 80 százaléka, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedik majd.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. 

A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a nem közlekedő járatok listája a közlekedési társaság honlapján érhető el.

Az első nap a járatok 80 százaléka, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedik majd., ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbuszvezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

Az elsőfokú bíróság elutasította a vállalat kérelmét, amely arra irányult, hogy mondják ki: jogszerűtlen a munkabeszüntetés. A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

Felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről.

A Volánbusz azt közölte, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#volánbusz#sztrájk#munkabeszüntetés#szakszervezet

Címlapról ajánljuk