Belföld

Kétnapos sztrájkot jelentettek be a Volán buszsofőrei

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 18:02

A bértárgyalások felgyorsítása érdekében kétnapos, az összes dolgozót érintő sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet.

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a pénteki egyeztető tárgyaláson jelentette be, hogy kétnapos, az egész munkavállalói állományt érintő munkabeszüntetést szervez annak érdekében, hogy a Volánbusznál felgyorsuljanak a 2024-re szóló bértárgyalások – írja az MTI.

Legutóbb november közepén lengettek be sztrájkot a Volán buszsofőrei. A szakszervezet a bértárgyalások megkezdését sürgette, és 25 százalékos keresetfejlesztést kért. Dobi István, a SZAKSZ elnöke akkor azt mondta, hogy a kétnapos munkabeszüntetésre még az adventi időszak előtt sor kerülhet. A most bejelentett sztrájkot azért helyezték kilátásba, mert

a Volánbusz a szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztési igényére a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tudott nekik ajánlatot tenni.

A szakszervezet ugyanakkor közölte: a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők ígéretet tettek, és mindent elkövetnek azért, hogy 2024. január 20-ig megállapodjanak, és a bérfejlesztés végrehajtása a jövő év első napjával megtörténjen. A Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a tervezett kétnapos munkabeszüntetést.

A SZAKSZ azt is közölte, hogy míg az autóbuszvezetők mindkét napon részt vesznek a sztrájkban, addig a karbantartó munkások december 11-én szüntethetik be a munkát – az első műszak 8-11 óra, a második műszak 14-17 óra között. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra között csatlakozhatnak a sztrájkfelhívásához.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#volánbusz#volán#buszsofőr#szakszervezet#bértárgyalás#sztrájk#munkabeszüntetés

Címlapról ajánljuk