Belföld

Volán-szakszervezet: Az utasok közül sokan egyetértenek a sztrájkkal, úgy látják, hogy követni kellene a példát

Nagy MartinNagy Martin

2024. január 29. 15:31

Van olyan telephely, ahol a 80 százalékot is meghaladja a sztrájkban való részvétel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Az rtl.hu-nak elárulta, hol a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb a sztrájkban való részvétel.

 

„A járatkimaradások számát nem tudjuk nyilvánosságra hozni, mert mi sem kapjuk meg, a Volánbusz ezeket az adatokat titkosította, szerintünk jogsértő módon, mert ezek közérdekű adatok. A megyei elnökök összesítése alapján alig van olyan megye, ahol 50 százalék alatti a sztrájkban való részvétel” – adott gyors helyzetjelentést az rtl.hu érdeklődésére Dobi István, az országos sztrájkot meghirdető Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Mint arról beszámoltunk, az adventi sztrájk után ismét kétnapos munkabeszüntetésbe kezdtek a Volánbusznál, a közlekedési vállalat ugyanakkor indokolatlannak tartja az akciót. A sztrájkot meghirdető szakszervezet előzetes tervei szerint

hétfőn 19 180 járat maradhat ki.

A Volánbusz azt javasolta, hogy aki teheti, január 29-én vonattal induljon útnak. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a volanbusz.hu oldalon található, ahol megjegyzik: ha az autóbuszvezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben, és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik majd. Mint megírtuk, a munkabeszüntetés a fővárosi agglomerációban közlekedő autóbuszokat is érinti, egyes Budapest környéki „kék” járatok kimaradhatnak.

Somogyban, Baranyában, Pest megyében, Sopronban, de még Szabolcsban is van olyan telephely, ahol a 80 százalékot is meghaladja a részvétel

– fogalmazott Dobi István.

Hozzátette, van egy pár térség, ahol mindössze a buszvezetők 20-30 százaléka nem vette fel a munkát, főleg Bács-Kiskun, Békés és Nógrád megyében alacsony a részvétel. A szakszervezet korábban azzal számolt, hogy még többen csatlakoznak majd hozzájuk, mint a legutóbbi munkabeszüntetéskor.

A decemberi sztrájkhoz képest nemcsak autóbuszvezetők, hanem karbantartó munkások és adminisztratív dolgozók sztrájkolnak, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a munkabeszüntetés végére akár a 70 százalékos támogatottságot is elérhetjük a munkavállalók körében

– mondta a SZAKSZ elnöke.

Nincs negatív tapasztalatuk az utasok részéről, „semmiféle atrocitás nem történt” – fogalmazott. Hozzátette, az utasok közül sokan egyetértenek a sztrájkkal, és úgy látják, hogy igazából mindenkinek követni kéne a példájukat, mert „igenis harcolni kell a jobb fizetésért és megélhetésért, mert másképp nem megy”.

Úgy, mint decemberben, most is a béremelésükért küzdenek a munkabeszüntetéssel a buszvezetők. Országszerte több ezer járat maradhatott ki vasárnap, voltak olyan utasok, akik nem tudtak a munkabeszüntetésről, így akár órákat vártak az állomáson. A Volánbusz azt közölte, a buszvezetők 17 százaléka nem vette fel a munkát vasárnap, a szakszervezet szerint ennél jóval többen. A béremelésről közben tovább folynak a tárgyalások, a buszsofőrök plusz 20 százalékot szeretnének.

A Volán-sztrájk első napjáról az RTL Híradója is készített riportot:

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

 

#Belföld#volánbusz#sztrájk#Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet#szaksz#dobi istván#munkabeszüntetés

Címlapról ajánljuk