Belföld

Az optimista szerb elnök szerint 2026-ra megépülhet a Budapest–Belgrád-vasútvonal magyar szakasza

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 20:24

Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi vasúti pályaudvar átadóján azt mondta: 2026 nyaráig „magyar barátaink be fogják fejezni a saját vasúti szakaszukat Budapestig”.

Legkésőbb 2026 nyarára elkészülhet a Budapest–Belgrád-vasútvonal magyar szakasza – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi központi vasúti pályaudvar új komplexumának átadóján, amit a Világgazdaság szúrt ki.

A lap szerint a szerb elnök az ünnepi beszédében váratlanul árult el fontos részleteket a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséről. Ismertette, hogy a szerbek jelenleg is dolgoznak a mintegy 108 kilométer hosszúságú Újvidék–Szabadka vonalon, ahol akár 200 kilométer per óra sebességgel is haladhatnak majd a vonatok. Az említett szakaszt 2024 decemberéig fejezik be, ami után Szabadkáig 1 óra 15 percre rövidül a menetidő.

Vucic azt mondta: utána egy, de legkésőbb másfél évvel, vagyis 2026 nyaráig „a magyar barátaink be fogják fejezni a saját vasúti szakaszukat Budapestig”.

Szeptember végén arról írtunk, hogy nem tudják befejezni a Budapest-Belgrád vasútvonal építését a kínaiak, mert nem tudnak megépíteni egy szükséges rendszert az európai szabványok szerint. A VSquare korábbi értesülései szerint a kínaiak felhagytak a munkával, és leállították a projekt finanszírozását is, Orbán Viktor részben ennek tisztázása miatt utazott nemrég Kínába.


Arról is beszámoltunk, hogy a vasútvonal építésében részt vevő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartózó V-Híd munkagépeinek és munkásainak nagy része egyik napról a másikra otthagyta a belgrádi vonal építkezését, és átment a győri fővonalon dolgozni. A Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintból épül fel, aminek jelentős részét kínai hitelből finanszírozzák. 

A beruházás csaknem ezer év alatt térülhet meg, a témával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#budapest-belgrád vasútvonal#Aleksandar Vucic

Címlapról ajánljuk