Belföld

Elkezdődtek az állami kisajátítások a Budapest-Belgrád vasútvonalon

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 6:35

Lakóházakat, kertek és szántókat tüntetnek el az útból. 

Egyre nagyobb tempóban kezdték el a Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett nyomvonalán álló ingatlanok kisajátítását — írta a Népszava. A lap információi szerint június végén és július elején rendezik a kínai vasúti beruházás első kisajátítási tárgyalásait.

A Népszava emlékeztetett arra, hogy projekt megvalósítására létrehozott Kínai-Magyar Vasút Nonprofit Zrt, vezérigazgatójának, Pál Lászlónak beszámolója szerint a projekt megvalósítása 2173 ingatlant érint, ebből 186 „idegen” tulajdonban van, amelyeket meg kell „szerezni”.

A Népszava cikke szerint eddig legalább két tucat taksonyi, délegyházi, dunavarsányi, dunaharaszti és kiskunlacházi ingatlan kisajátítását kezdték meg, amik között lakóház, rét, zártkert és szántó is található, és ezek több mint felénél már a tárgyalás napját is kitűzték.

A lap megjegyezte, hogy az állami kisajátítások alatt a piaci árnál jóval kevesebb pénzt adnak a tulajdonosoknak, mivel az állami cégek által felkért és fizetett ingatlanszakértők a piacinál jóval alacsonyabb ingatlanértéket állapítanak meg, a bíróságok pedig hajlamosak ezeket a szakvéleményeket felülvizsgálat nélkül elfogadni.

A jelenlegi árfolyamon nettó 800 milliárd forintos költségvetésű állami beruházást egyedüli pályázóként a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, felcsúti székhelyű RM International Zrt. nyert el a China Railway Magyarország Kft.-vel konzorciumban — írta a Népszava.

Három évvel korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc tőzsdei cége kis híján 300 milliárd forintos bevételre számít a Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszának felújításából Mészáros Lőrinc tőzsdei cége. A felújításon alvállalkozóként a Mészáros Lőrinc akkori feleségéhez, gyerekeihez és vejéhez köthető cégek is megrendelést kapnak.


A Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződését a kormány közben azzal az indokkal nem akarta nyilvánosságra hozni, mert az külpolitikai érdekeket sértene, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték.


Szél Bernadett pert indított annak elérésére, hogy hozzák nyilvánosságra a hitelszerződést. 2021 szeptemberében a másodfokon eljáró bíróság úgy döntött, hogy, ha a bíróság előtt nem tudják megindokolni, miért titkosították, úgy nyilvánosságra kell hoznia a kormánynak a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának részleteit


Nyitókép: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója Kínában, 2017-ben. Fotó: Jason Lee - Pool/Getty Images

#Belföld#budapest-belgrád vasútvonal#kisajátítás#ingatlan#vasútvonal#mészáros lőrinc#kína

Címlapról ajánljuk