Életmód

A kínai állami tévé olyan érdekes adatot közölt Magyarországról, amiről biztosan nem hallott

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 8:33

Tudta, hogy van egy „mágikus szám”, ami „különleges helyet foglal el a magyarok szívében”? A CGTN kínai állami televízió szerint van.

Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásának alkalmából a CGTN kínai állami televízió angol nyelvű oldala közzétette az Érdekes adatok Magyarországról című cikket, amiben nagyrészt a szokásos témák szerepelnek. Megtudható belőle, hogy van egy „magyar tenger”, a Balaton, hogy Budapest híres a termálfürdőiről, hogy a magyar gasztronómia jellegzetes fűszere a paprika, valamint hogy sok találmány fűződik magyarok nevéhez.

A cikkben azonban van egy érdekes adat, ami sok magyar számára teljes meglepetés lehet.

A 96 mint mágikus szám.

A CGTN cikke szerint „sok épület pontosan 96 méter magas Budapesten”, amik közül a Parlamentet hozzák fel példának, megemlítve, hogy a „főlépcsőnek 96 lépcsőfoka van”. Mint írják, a 896-os Honfoglalás óta „a magyarok szívében különleges helyet foglal el a 96-os szám”. Ebből annyi biztosan igaz, hogy Budapesten a Szent István-bazilika és az Országház is 96 méter magas.

Hozzátették azt is, hogy „a helyes tempóban énekelve a magyar nemzeti himnusz is pontosan 96 másodpercig tart”. Hogy ez utóbbit honnan szedték, azt nem tudni, de egy gyors keresés után több olyan – főleg turisztikai, utazási – oldalt is találtunk, ahol szerepel az előbbi érdekes adat.

Nyitókép: REUTERS/Bernadett Szabo

 

#Életmód#kína#cgtn#budapest#magyarország#érdekesség#96#himnusz

Címlapról ajánljuk