Gazdaság

Megint drágult a Budapest-Belgrád vasútvonal, ezúttal 648 millió forinttal

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 7:26

2023-2025 között összesen 648 millió forint többletforrást kap a kormánytól a Budapest-Belgrád vasútvonal. A beruházás költsége már jóval 700 milliárd forint felett jár, aminek jelentős részét kínai hitelből finanszírozzák.

648 millió forint többletforrásban részesül a kormánytól a Budapest-Belgrád vasútvonal, hogy időben elkészüljön a Ferencváros és Soroksár közötti szakasza – áll a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben, amit a hvg.hu vett észre.

A kormányrendelet szerint:

  • 2023-ban 111 millió 800 ezer forintot;
  • 2024-ben 243 millió 800 ezer forintot;
  • 2025-ben pedig 292 millió 400 ezer forintot biztosít erre a központi költségvetés.

A határozat szerint az extra forrás olyan többletfeladatokra kell, mint a tervjóváhagyások és kapcsolódó műszaki feladatok ellátása, az anyagkezelés, a vissznyeremény kezelése, a deponálási feladatok elvégzése, valamint a kommunikációs, tájékoztatási és sajtónyilvánossággal kapcsolatos feladatok elvégzése.

Mint arról beszámoltunk, a kínaiak nemrégiben leálltak a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével, mert nem tudnak megépíteni egy szükséges rendszert az európai szabványok szerint. Ahogyan arról szintén írtunk, a vasútvonal építésében részt vevő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd munkagépeinek és munkásainak nagy része egyik napról a másikra otthagyta a belgrádi vonal építkezését, és átment a győri fővonalon dolgozni.


A Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintból épül fel, aminek jelentős részét kínai hitelből finanszírozzák. A beruházás csaknem ezer év alatt térülhet meg:


Nyitókép: RTL

#Gazdaság#budapest-belgrád vasútvonal#drágulás#v-híd zrt.#többletforrás

Címlapról ajánljuk