Külföld

Észak-koreai támadást szimuláló hadgyakorlat volt Szöulban

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 17:53

A hadgyakorlatra azután került sor, hogy a nagyon feszült, Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatok novemberben tovább romlottak.

Több mint ezer dél-koreai katona, rendőr és katasztrófaelhárító vett részt szerdán egy ritka védelmi gyakorlaton, amely Észak-Korea Szöul elleni támadását szimulálta – írja a Reuters.

A gyakorlatra a fokozott feszültség közepette került sor: a Phenjan és Szöul közötti kapcsolatok novemberben tovább romlottak az észak-koreai kémműhold felbocsátását követően, és felfüggesztették a két ország által 2018-ban a katonai feszültségek csökkentéséről kötött megállapodást. Észak-Korea nemrégiben felbocsátotta eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját is, valamint a múlt héten Kim Dzsongun kijelentette: nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha provokálnák nukleáris fegyverekkel.

Észak-koreai támadást szimuláló hadgyakorlat volt Szöulban
 Tűzoltók hadgyakorlaton vesznek részt Szöulban, Dél-Koreában 2023. december 27-én. Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters

„Nagy lecke volt számunkra, amikor Izrael világszínvonalú, fejlett védelmi rendszere tehetetlenül állt a Hamász a meglepetésszerű, primitív eszközökkel végrehajtott támadása előtt” – mondta O Szehun, Szöul polgármestere. A dél-koreai főváros vezetője szerint a Hamász október 7-i terrortámadása megmutatta, hogy a felsőbbrendű katonai képességek nem sokat jelentenek, ha az ellenség sikeres meglepetésszerű támadást hajt végre.

Szöül mindössze 38 kilométerre fekszik az északi katonai határtól, így egy esetleges észak-koreai támadás esetén különösen érzékeny célpontnak számítana. A szerdai gyakorlatok során egy nagy vízellátó létesítmény, telefonhálózati állomások, valamint földalatti kommunikációs és áramellátó vezetékek elleni támadásokat szimuláltak.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun 2019 óta először hagyta el országát szeptemberben, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozóval az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Hadgyakorlat Szöulban, Dél-Koreában 2023. december 27-én. Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters

 

#Külföld#szöul#észak-korea#dél-korea#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk