Külföld

Nem nézi jó szemmel Moszkva a magyar vezetésű NATO-hadgyakorlatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 4. 15:50

Oroszország szerint a jelenleg hazánkban zajló Steadfast Defender annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.

A NATO-nak a hidegháború óta legnagyobb, az orosz határ közelében január vége óta folyó és május végéig tartó európai hadgyakorlata annak bizonyítéka, hogy az észak-atlanti szövetség egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül, jelentette ki szombaton az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az MTI azt írja, hogy Marija Zaharova visszautasította a NATO azon minapi vádját, miszerint Oroszország hibrid támadásokat indít a szövetség tagországai ellen, mert „ez a vád félrevezető, csupán azt szolgálja, hogy elterelje az emberek figyelmét a NATO ügyködéséről”. Az orosz külügyi szóvivő szerint éppen a NATO az, amely hibrid háborút folytat Oroszország ellen azzal, hogy fegyverrel, hírszerzési információk átadásával és anyagilag támogatja Ukrajnát.

A NATO Steadfast Defender 2024 fedőnevű, 90 ezer katonát mozgósító gyakorlatsorozatát Norvégiától Romániáig terjedő különböző helyeken rendezik meg. Bár sem az MTI, sem a honvédség honlapja nem tesz említést róla, jelenleg épp Magyarországon zajlik a Steadfast Defender. 

A Bátor Harcos nevű, a magyar, olasz, horvát és török hadsereg zászlóaljainak közös gyakorlata keretében, május 1. és május 22. közt a NATO 2022 februárjában (azaz Ukrajna orosz lerohanásakor) létrehozott új, többnemzetiségű harccsoportja egy lehetséges külső támadás elleni védekezést gyakorol, a Magyar Honvédség vezetésével:


Jakab Zsolt, a Magyar Honvédség alezredese, a Magyarországon gyakorlatozó NATO szárazföldi harccsoport parancsnoka a fenti, a NATO által szombaton kiadott videóban arról beszélt, hogy mivel a szomszédunkban jelen pillanatban is háború zajlik, a Magyar Honvédségnek mindenképp szükséges a közös erőkkel megmutatni, hogy „Magyarország felkészült arra, hogy bármiféle behatás esetén képes legyen magát és az ország szuverenitását megvédeni”.

A NATO januári bejelentése szerint az összes tagország részvételével megrendezendő Steadfast Defenderrel a cél annak demonstrálása, hogy a szövetség Oroszországgal szemben képes megvédeni a teljes területét egészen az orosz határig, tehát elrettentő célú.

Zaharova szerint azonban „minden lehetséges eszközzel gyakorolnak, hibrid és hagyományos fegyverekkel is. Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk”.

Zaharova már januárban nyíltan provokatívnak nevezte a gyakorlatsorozatot, és arra figyelmeztetett, hogy az megnöveli a katonai incidensek kockázatát, és tragikus következményekkel járhat Európára nézve. Zaharova azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi megtámadni egyik NATO-tagállamot sem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta januárban, hogy a gyakorlatsorozat fenyegető Oroszországgal szemben, nemrégiben pedig azt, hogy „ez a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés”.

Nyitókép: NATO / YouTube

#Külföld#orosz-ukrán háború#nato#hadgyakorlat#magyarország#oroszország

Címlapról ajánljuk