Külföld

Regionális háborúvá szélesedhet a gázai konfliktus a Hezbollah második embere szerint

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 15:09

Naim Kasszem sejk inkább elterelte a szót, amikor azzal próbálták szembesíteni, hogy maguk a Hamász harcosai videózták az izraeli civilek elleni vérengzést.

Az Irán támogatta libanoni fegyveres szervezet, a Hezbollah második embere a BBC-nek arról beszélt, hogy közel-keleti háborúvá szélesedhet a konfliktus, ha Izrael további civileket öl meg Gázában.

Naim Kasszem sejk úgy fogalmazott, hogy

nagyon súlyos és nagyon veszélyes fejlemények történhetnek a térségben, és senki nem tudja megállítani a folyamatot.

Szerinte „a veszély valós, mert Izrael fokozza civilek elleni agresszióját és még több nőt és gyermeket öl meg”. Hozzátette, hogy ez nem folytatódhat anélkül, hogy ne jelentene valós veszélyt a térségre nézve. Szerinte bármilyen eszkaláció Izrael cselekedeteitől függ.

Az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és az Arab Liga által is terrorszervezetnek minősített síita iszlám csoport helyettes vezetője az interjúban védekezésként igyekezett beállítani a Hezbollah tevékenységét, noha a szervezet Izrael elpusztítását tűzte ki céljául, és 2006-ban háborút robbantott ki izraeli katonák elrablásával.

Kasszem sejk szerint Izrael kezdeményezte az agressziót Gáza ellen. A BBC riportere rámutatott, hogy a Hamász támadt Izraelre október 7-én, Kasszem sejk szerint azonban ez elkerülhetetlen következménye volt annak, hogy Izrael palesztin területeket szállt meg. Szerinte nem a Hamasz, hanem az izraeli erők öltek meg izraeli civileket, és amikor azzal próbálták szembesíteni, hogy maguk a Hamász harcosai rögzítették fejkameráikkal a vérengzést, elterelte a szót.

Miért nem arról beszélünk, hogy mit csinál Izrael Gázában? Civileket ölnek és otthonokat rombolnak le

– mondta. Szerinte ez azonban csak még jobban mozgósítja a palesztinokat.

Elismerte, hogy Irán támogatja és pénzeli a szervezetet, de azt állította, hogy az ország nem ad utasításokat a Hezbollahnak. Miközben a válságos politikai és gazdasági helyzetben lévő Libanonban aligha vágyna bárki egy háborúra, Kasszem sejk erről azt mondta:

Minden libanoninak jogában áll félni a háborútól. Ez érthető. Senki sem szereti a háborút. Szóljanak az izraeli entitásnak, hogy fejezzék be az agressziót, így a harcok nem terjednek tovább.

Mint nemrég írtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint „rendkívüli közelségbe kerülne a harmadik világháború”, ha a gázai konfliktus államközivé szélesedne.

Nyitókép: REUTERS/Zohra Bensemra

#Külföld#gáza#izrael#libanon#Hezbollah#terrorizmus#közel-kelet

Címlapról ajánljuk