Külföld

Egyiptom megnyitotta a gázai határátkelőt

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 9:48

Súlyos sebesültek és kettős állampolgárok hagyhatják el a palesztin területet, ahol 15 magyar is tartózkodik. 

Megnyílt a rafahi határátkelő Gáza és Egyiptom között – jelentette a nemzetközi sajtó. A palesztin területet több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja majd el Egyiptom felé, valamint nagyjából 80 súlyosan sérült ember. 

Egyiptom egy ideiglenes kórházat épített fel a gázai határ közelében a sebesültek fogadására – írta a BBC. A határnál több százan várakoznak az átlépésre, valamint mentőautókat lehetett látni szerda reggel.

A Reuters értesülései szerint ötszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember hagyhatja el Gázát Egyiptom felé. Szerda reggel nagyjából kétszáz várakoztak átlépésre a határ palesztin oldalán. A Reuters úgy tudja, hogy szerdán nem fog átjutni az ötszáz ember mindegyike. Az AFP francia hírügynökség négyszáz külföldi és kettős állampolgárról tud, akiket átengednek.

Szijjártó Péter október 23-án arról számolt be, hogy kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében biztonságba lehessen helyezni a Gáza övezetben rekedt tizenöt magyar állampolgárt, akik között szülők és gyerekek is vannak.

A külügyminiszter az európai uniós külügyi tanácsülés utáni sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a Gázában rekedt magyarok egy részének egyszer már majdnem sikerült elhagynia az övezetet több mint tíz nappal ezelőtt. Közlése szerint három ellenőrzőponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már át is jutottak, amikor biztonsági okokból végül visszafordították őket.

Egyiptom október közepén segélyszállítmányok előtt nyitotta meg a rafahi határátkelőt:

Izrael október utolsó napjaiban indította meg a szárazföldi offenzívát Gázában a Hamász palesztin szervezet vezetői és fegyveresei ellen. A palesztin terület elleni izraeli válaszcsapásokban több ezer ember, köztük sok gyerek halt meg.

Nyitókép: Átlépésre váró emberek a Gáza és Egyiptom között lévő rafahi határátkelőnél. Fotó: REUTERS/Arafat Barbakh

#Külföld#gáza#izrael#egyiptom#rafah#határ

Címlapról ajánljuk