Külföld

Szétszakított testek, megölt gyerekek, orvosokra omló mennyezet – megszólaltak a gázai kórházi tragédia orvosai

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 15:44

A baptista kórház egy konfliktusokkal teli régióban minden vallást befogadott, a betegeknek templomot és mecsetet is kínálva.

A Gáza övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, palesztin források szerint több száz ember vesztette életét (a különböző nyilatkozók 2-300 és 560 közötti áldozatról beszéltek). Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy egy. a kórház melletti temetőből kilőtt, de meghibásodott palesztin rakéta csapódott az épületbe.

A Reuters hírügynökség beszélt több olyan orvossal, akik átélték a rakétatámadást. A kórház ortopédiai sebészetének vezetője, dr. Fadel Naim éppen befejezett egy beavatkozást, amikor hatalmas robbanást hallott, az osztálya megtelt segítségért kiabáló emberekkel.

„Az emberek berohantak a sebészeti osztályra, és azt kiabálták, hogy segítsenek, segítsenek, emberek haltak meg és sebesültek vannak a kórházban” – mondta.

A kórház tele volt halottakkal és sebesültekkel, szétszakadt testekkel

– fogalmazott, majd hozzátette: mondta. próbálták megmenteni, akit lehetett, de a kórház lehetőségeit meghaladta a sérültek száma. 

Dr. Ibrahim Al-Naqa doktor büszke volt a 100 éves baptista kórházra. Egy konfliktusokkal teli régióban minden vallást befogadott, a betegeknek templomot és mecsetet is kínálva.

„Ez a hely biztonságos menedéket teremtett a nők és a gyerekek számára, azok számára, akik az izraeli bombázások elől menekültek a kórházba, azok számára, akik ezt a helyet biztonságos menedéknek tekintették” – mondta Naqa.

Dr. Ghassan Abusittah brit-palesztin orvos egy rakéta hangját hallotta közvetlenül egy hatalmas robbanás előtt, majd a műtő mennyezete rá és a többi orvosra omlott. Az udvaron mindenütt holttesteket és végtagokat látott. Kezelt egy férfit, akinek a robbantás leszakította az alsó végtagjait.  Szerinte a gázai egészségügyi rendszer összeomlott, az orvosok még az alapvető erőforrásokért is küzdenek. 

Kimerültünk. A betegek száma egyre csak nő

 –  mondta.

Az RTL Reggeliben kedden Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy ha Izrael bevonul a Gáza övezetbe, a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúnál is súlyosabb konfliktus alakul ki az áldozatok számát tekintve:


Nyitókép: Orvos ül a gázai Al-Ahli baptista kórház udvarán, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én. – Fotó: Mohamed Szaber / EPA / MTI

#Külföld#gáza#kórház#izrael#izraeli háború#orvos

Címlapról ajánljuk