EUEurópa

Ursula von der Leyen: Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 14:16

Az Európai Bizottság elnöke szerint Izraelnek joga van az önvédelemhez. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. 

Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására, jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és palesztin források szerint több mint 500 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy egy célt tévesztett palesztin rakéta csapódott az épületbe.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében az elnök rámutatott: Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi joggal összhangban. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. 

Nincs ellentmondás abban, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, és a palesztin nép humanitárius szükségleteiért is fellépünk

 – szögezte le.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz, azért az EU a támogatást megháromszorozta, és humanitárius légihidat indított Egyiptomba, hogy az életmentő szállítmányok eljuthassanak a Gázában működő humanitárius szervezetekhez. Hozzátette azonban azt is, hogy az EU tüzetesen megvizsgálja a segélyprojekteket, mert uniós finanszírozás 

soha nem jutott és nem is fog jutni a Hamásznak vagy más terrorista szervezetnek.

Az elnök hangsúlyozta az európai zsidó életek védelmének fontosságát is. Mint mondta, az EU már fellépett az antiszemitizmus digitális platformokon történő terjesztése ellen, növelte a zsidó intézmények biztonságának finanszírozását.

„Be kell váltanunk Európa ígéretét, hogy egyesüljünk a sokféleségben, és biztonságos hellyé változtassuk Európát minden európai számára. Ez a pillanat mindannyiunk számára az összefogás pillanata, hogy egyesítsük erőinket a terror minden formája ellen” – zárta beszédét Von der Leyen.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EP plénumához intézett beszédében megerősítette: 

Izraelnek megvan a joga arra, hogy megvédje magát támadás esetén, de mint minden jognak, a védelemhez való jognak is megvannak a maga korlátai.

Borrell szerint az Európai Uniónak a jelen esetben négy elv alapján kell reagálnia a történtekre: határozottság, humanitás, emberiesség, koherencia és proaktív politikai hozzáállás a konfliktussal szemben.

„A határozottság azt jelenti, hogy egyértelműen elítéljük a Hamászt, de le kell szögezni, Palesztina és a Hamász nem azonosak. A fellépésével a Hamász lehetetlenné teszi, hogy a palesztinok megkapják a megfelelő igazságos béke lehetőségét. Ők is a Hamász áldozatai, ezért nem mondhatjuk azt, hogy az összes palesztin és az összes gázai övezeti lakos felelős a Hamász fellépéséért” - hangoztatta.

Az emberiességgel kapcsolatban Borrell hangsúlyozta, hogy minden háborúnak megvannak a maga szabályai: a lakosság víz- és alapellátásának elvágása nem egyeztethető össze a háborús joggal. Borrell emellett az EU koherenciáját és összehangolt fellépését sürgette, üdvözölve, hogy a bizottság csaknem megháromszorozza a palesztinoknak nyújtott segélyt. Végezetül felszólította az EU-t, hogy fektessen be több politikai energiát és alakítson ki proaktív hozzáállást a konfliktus megoldása érdekében.

Korábban a Fókusznak szólalt meg az izraeli magyar férfi, aki a gázai határtól néhány kilométerre élte át a Hamász támadását:


Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán, mögötte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik. – Fotó: Julien Warnand / EPA / MTI

#Európa#izrael#izraeli háború#gáza#ursula von der leyen#európai bizottság

Címlapról ajánljuk