Belföld

Magyarországon tanuló izraeli diákok kérnek segítséget, hogy hazajuthassanak harcolni

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 7:07

Tartalékos katonának szeretnének állni a fiatalok, Facebook-csoportokban próbálnak repülőjegyekhez jutni. 

Izrarelben megkezdődött a katonák tömeges behívása, olyan mértékű mozgósítás zajlik országszerte, amilyenre évtizedek óta nem került sor. Izrael az 1973-as Jom Kippuri háború óta először alkalmazza a 40. cikkelyt, azaz hivatalosan is háborút hirdetett a Hamász támadásai után. A Mandiner cikke szerint izraeli-magyar vegyes csoportokban keresnek repülőjegyeket izraeli fiatalok – akik többnyire Budapesten, Debrecenben és Szlovákia különböző nagyvárosaiban tanulnak és élnek –, hogy hazautazzanak és tartalékos katonának álljanak.

Ha vannak itt olyan emberek, akik ma vagy holnap eladnák a repülőjegyüket Izraelbe, jelezzék! Izraeli diákok vagyunk Budapest / Debrecen / Szlovákia környékéről, akik vissza akarnak térni Izraelbe tartalékosoknak

– fogalmaznak az egyik csoportban. A posztot már csaknem háromezren osztották meg.

„Készen állok jegyet venni, ha van eladó” – írják máshol. Vannak, akik az izraeli légitársaságokhoz keresnek összekötő embereket a hazajutás érdekében: „Ha van az El Al-nak képviselője Magyarországon, aki tud segíteni nekünk a hazajutásban, nagyon boldogok leszünk.” 

Az RTL Híradó mutatta be, hogy az Irán által pénzelt terrorszervezet, a Hezbollah fegyvereivel mért csapást a palesztin Hamász Izraelre. Ezt a Hezbollah egyik vezetője ismerte el. Közben az amerikai külügyminiszter azt ígérte: az Egyesült Államok mindenben segíti Izraelt:


Nyitókép: Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#izrael#izraeli háború#gáza#Gáza övezet#Hamász

Címlapról ajánljuk