Külföld

Mintegy száz rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, elindult az első segélyszállító hajó Gáza felé

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 9:03

Napi kétmillió adag élelmiszer érkezhet hajón Gázába.

Kedd reggel mintegy száz rakétát lőttek Libanonból Izraelre, a Golán-fennsíkra és az északi határ melletti Galileára – írja az MTI az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének közleménye alapján.

A rakétákat az izraeli légvédelem elfogta, vagy lakatlan területeken csapódtak be. Anyagi károkról vagy sebesülésről nem érkezett jelentés. Az IDF szóvivője bejelentette, hogy válaszul vadászgépek támadtak a Hezbollah libanoni síita milícia célpontjaira, ahonnan a rakétákat indították. 

Mindeközben elindult Ciprusról a Gázai övezet felé a spanyol Open Arms segélyszervezet hajója kétszáz tonna élelmiszerrel, miután több napig Lárnaka városban horgonyzott.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap elindult Gázába egy amerikai hajó, hogy kikötőt építhessenek a segélyszállítmányok fogadására. A hajó egy ideiglenes móló megépítéséhez szükséges felszereléseket szállított. 

Az amerikaiak megkezdték Gáza partjainál az ideiglenes tengeri kikötő építését, a spanyol Open Arms segélyszervezet hajója ennek első, kísérleti szállítmányát viszi az övezetbe.

Joe Biden amerikai elnök múlt csütörtökön jelentette be  az ideiglenes kikötő megépítését Gázánál, amely segítségével a Pentagon szerint napi kétmillió adag élelmiszert lehet eljuttatni a palesztin terület lakói részére. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#gáza#izrael#izraeli-palesztin háború#ciprus#segély#hajó

Címlapról ajánljuk