Külföld

Izrael egy dandár kivételével kivonult a Gáza övezet déli részéről

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 12:17

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán egy dandár kivételével kivonta az összes szárazföldi csapatot a Gáza övezet déli részéből. 

Izrael egy dandár kivételével minden szárazföldi csapatot kivon a Gáza övezet déli részéről – írja az izraeli hadsereg (IDF) vasárnapi közleménye alapján a Sky News.

A tájékoztatás szerint az izraeli haderő az éjszaka folyamán kivonta az összes szárazföldi csapatot a Gáza övezet déli részéből, miután négy hónapja folynak a harcok a Hán Júnisz kormányzóságban. A brit portál szerint Izrael szárazföldi inváziót tervezett a déli Rafah városába, noha figyelmeztették, „katasztrofális következményekkel” járhat a művelet és egészen mostanáig úgy tűnt, hogy mindez nem tántorította le a terveitől. 

Az elmúlt napokban mások mellett a brit külügyminiszter is felszólította az izraeli kormányt a gázai hadműveletek humanitárius célú szüneteltetésére. A Gáza övezetet uraló Hamász terrorszervezet éppen fél éve, tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van – emlékeztet az MTI. Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben, melyben a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint több mint 33 ezer palesztin halt meg, és 75 ezren megsérültek.

Mint arról a Híradó is beszámolt, egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre azt követően, hogy hétfőn dróntámadás végzett egy segélyszervezet hét önkéntesével a Gáza övezetben. A szervezet alapítója azt mondja, az izraeli erők szisztematikusan autóról-autóra lőtték ki a konvojt. A világ vezetői felelősségre vonást követelnek, miközben az izraeli hadsereg független vizsgálatot ígér. Szerintük a tragédia azért történt, mert a konvojt tévesen azonosították.


Nyitókép: Israel Defense Forces via Reuters

#Külföld#izrael#gáza#idf#izraeli hadsereg#Gáza övezet

Címlapról ajánljuk