Külföld

Orbánt kérte meg a szerb elnök vétózásra, ha szankciókat hozna az EU Koszovó miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 17:00

Orbán Viktort kérte meg Aleksandar Vucic, hogy vétózzon, ha az Európai Unió szankciókat hozna Szerbia ellen a koszovói események miatt.

Aleksandar Vucic szerb államfő arra kérte Orbán Viktor magyar kormányfőt Belgrádban, hogy vesse latba befolyását Szerbia érdekében, mivel az EU-n belül egyes tagállamok szankciókat sürgetnek Szerbiával szemben – írja a hvg.hu a Novára hivatkozva. A cikk szerint Vucic azt akarja, hogy a magyar miniszterelnök vétózza meg az esetlegesen elfogadandó büntető intézkedéseket.

Mint kiderült, a szerb elnök nyitott ajtókat döngetett, mivel Orbán kijelentette: 

konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani, semmilyen szankciót nem támogatunk semmilyen ország ellen.


Vucic és Orbán találkozója mindössze öt nappal azután volt, hogy Észak-Koszovóban szeptember 24-én szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között alakult ki tűzpárbaj, amely egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót pedig lelőttek. Belgrád tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, ám Pristina szerint Szerbia politikailag és pénzügyileg is támogatta a fegyvereseket.

A múlt pénteken Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű koszovói kisebbségi szerb párt azóta lemondott alelnöke ismerte be, hogy ő szervezte meg a szeptember 24-i fegyveres támadást. Ő azt állította, hogy Belgrádnak semmi köze nem volt az esethez. Radoicicot egyébként a szerb hatóságok szabadon engedték a vallomás után.

Az RTL Híradó riportja a támadásról:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Külföld#szerbia#Aleksandar Vucic#orbán viktor#szankció#koszovó

Címlapról ajánljuk