Külföld

Harminc szerb fegyveres elbarikádozta magát egy koszovói kolostorban, miután megöltek egy rendőrt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 16:15

A banjskai kolostorban újvidéki zarándokok estek csapdába, amikor fegyveresek rohanták le a szerb ortodox egyház intézményét. A hatóságok körülvették a épületkomplexumot és felszólították a támadókat, hogy adják meg magukat.

Egy kolostorban barikádozhatták el magukat azok a fegyveresek, akikaz éjjel koszovói rendőrökre támadtak Mitrovicában – írja a BBC. Albin Kurti, koszovói miniszterelnök szerint a 30 fős csoport az északi Banjska falu kolostorában tartózkodik, és felszólították őket, hogy adják meg magukat.

Az éjszakai támadásban egy koszovói albán rendőr meghalt, egy pedig megsebesült. A tűzharc azután tört ki, hogy a rendőrök észrevették, hogy két, rendszám nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, többhelyről is tűz alá vették őket. A támadóknak lőfegyvereik, kézigránátjaik és vállról indítható rakétáik is vannak – közölték a helyi hatóságok.

Albin Kurti miniszterelnök és Vjosa Osmani elnök is szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel. A BBC szerint Kurti azzal vádolja Szerbiát, hogy támogatja a „terrortámadást”.

A szerb ortodox egyház azt közölte, hogy fegyveresek megrohamoztak a kolostorukat, ahol újvidéki zarándokok tartózkodnak. A papok és a zarándokok a biztonság kedvéért bezárkóztak a kolostor templomába – közölte a Raska-Prizreni Egyházmegye, hozzátéve, hogy időnként lövéseket hallanak.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek utána koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Az összecsapásokban akkor 27 magyar KFOR-katona is megsérült, közülük kettőnek a lábát is amputálni kellett.

A koszovói feszült helyzetről az RTL Híradója készített riportot:


Nyitókép: Reuters / Kosovo Government

#Külföld#szerb#koszovó#fegyveresek#rendőrség#támadás

Címlapról ajánljuk