Külföld

Két magyar katonának is amputálni kellett a lábát, miután megsérültek Koszovóban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 18:56

A hivatalos közlés szerint egy, a valóságban két amputáció történt.

Nemcsak a hivatalosan közölt egy, hanem két, Koszovóban megsérült magyar KFOR-katona lábát is amputálni kellett, tudta meg a HVG. A lap azt írja: az egyik beavatkozásra a késlekedés miatt lehetett szükség, vizsgálat is indult a műhibagyanú miatt, ám annak részleteit nem tudni.

A lap emlékeztet, hogy a május 29-i sérülésekről még mindig alig tudni valamit. Ez azért lehet, mert állítólag a a KFOR-vezetés sem állt a helyzet magaslatán. Aznap szerbek támadtak rá a többségében magyar KFOR-katonákra, ezzel a magyar kormányt is kellemetlen helyzetbe hozva.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat azért kellett bevetni az országban tömegoszlatásra, mert egy polgármesteri hivatal előtt a szerbek tiltakoztak az albán származású polgármester hivatalba lépése ellen.

Korábban a Honvédelmi Minisztérium arról írt közleményében: „A hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésük nyomon követése folyamatos, két katona állapota azonban továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel. Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek”.

A koszovói feszült helyzetről az RTL Híradója is forgatott anyagot:

Nyitókép: MTI / EPA / Georgi Licovszki

#Külföld#magyar#katona#amputáció#kfor#koszovó

Címlapról ajánljuk