Videó

Döbbenetes létszám: Oroszország a Győzelem napi parádéra gyakorol

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 9:37

Vasárnap tartották az idei Győzelem napi katonai parádé főpróbáját az oroszországi Moszkva központjában lévő Vörös téren. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint több mint 9000 katona és 70 haditechnikai eszköz vesz részt a nagyszabású ünnepségen, amellyel a Szovjetunió 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelmének 79. évfordulójára emlékeznek.

A gyalogos alakulatban az orosz hadsereg valamennyi ágából, az altiszti akadémiákról, női katonákból és más katonai személyzetből álló csapatok vettek részt. A próba során bemutatták a T-34-es harckocsikat, az „Iskander-M” rakétarendszert, az S-400-as légvédelmi rakétarendszereket, a Yars ballisztikus rakétákat és más fegyvereket és felszereléseket.

A Szovjetunió 1945. június 24-én tartotta első katonai parádéját a Vörös téren a náci Németország elleni Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem alkalmából, amely a II. világháború szerves részét képezte. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország 1995 óta minden év május 9-én katonai parádét és ünnepségsorozatot tart a náci Németország feletti győzelem emlékére.

#Videó#moszkva#parádé#katona#harc#háború#emlékezés#oroszország#ii. világháború

Címlapról ajánljuk