Külföld

Négyen meghaltak, köztük egy rendőr a koszovói kolostor ostromában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 9:06

Szerb fegyveresekkel csaptak össze a rendőrök, miután azok elbarikádozták magukat vasárnap egy koszovói kolostorban. Az összecsapásokban négyen meghaltak, köztük egy rendőr.

Négyen meghaltak, köztük egy rendőr a koszovói kolostornál történt lövöldözésben – jelentette a Reuters.

A támadásban egy koszovói rendőr meghalt, hárman pedig megsérültek. A szerb fegyveresek közül hárman vesztették életüket, így összesen négyen haltak meg az összecsapásokban – közölték a koszovói és szerb hatóságok. A szerb ortodox egyház szerint a fegyveresek éjszaka elhagyták a kolostort, ám nem tudni, hová mentek azután.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap egy kolostorban barikádozták el magukat azok a fegyveresek, akik aznap éjjel koszovói rendőrökre támadtak a koszovói Mitrovicában. A banjskai kolostorban újvidéki zarándokok estek csapdába, amikor fegyveresek rohanták le a szerb ortodox egyház intézményét, a 30 fős csoportot megadásra szólították fel.

A tűzharc azután tört ki, hogy a rendőrök észrevették, hogy két, rendszám nélküli teherautó elzárta a forgalmat Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, több helyről is tűz alá vették őket. A támadóknak lőfegyvereik, kézigránátjaik és vállról indítható rakétáik is voltak a helyi hatóságok szerint.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek utána koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Az összecsapásokban akkor 27 magyar KFOR-katona is megsérült, közülük kettőnek a lábát is amputálni kellett.

A koszovói feszült helyzetről az RTL Híradója készített riportot:


Nyitókép: Reuters / Kosovo Government

#Külföld#koszovó#kolostor#koszovó-szerbia-konfliktus#szerb#fegyveresek

Címlapról ajánljuk