Külföld

Koszovó intézetet alapít a szerb háborús bűnök dokumentálására

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 20:23

Albin Kurti miniszterelnök szerint 1600 holttest máig nem került elő.

Koszovó miniszterelnöke szerdán bejelentette, hogy intézetet hoznak létre, amely dokumentálja azokat a háborús bűnöket, amelyeket Szerbia koszovói albánok ellen követett el 1998-ban és 1999-ben – számol be az AP hírügynökség. Albin Kurti azt mondta, az intézet megalapításának célja, hogy szélesebb körben ismertté váljon „a koszovói albánok tragikus történelme, amit a bűnös Szerbiától szenvedtek el”.

A Szerbia és Koszovó közt zajló háborúban több mint tízezren haltak meg, főleg koszovói albánok. A szerbek azután vonultak ki Koszovóból, hogy a NATO 78 napig bombázta Szerbiát. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád nem ismer el.

Még mindig frissek a sebek

– mondta Kurti, hozzátéve, hogy több mint 1600 ember holtteste azóta sem került elő. Szerinte a szerbek jelöletlen sírokba temették őket, és titkolják hollétüket.

Koszovó és Szerbia viszonya továbbra is feszült, egyesek a konfliktus kiéleződésétől tartanak. Az Európai Unió által szorgalmazott tárgyalások nem hoztak előrelépést, szeptemberben lövöldözés is kitört szerb fegyveresek és koszovói rendőrök között.

Nyitókép: REUTERS/Ognen Teofilovski

#Külföld#koszovó#szerbia#háborús bűn

Címlapról ajánljuk