EUEurópa

Von der Leyen elárulta, mi Szerbia EU-csatlakozásának legfontosabb feltétele

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 8:17

Normalizálni kell a kapcsolatokat Koszovóval.

Szerbiának normalizálnia kell kapcsolatát Koszovóval, hogy az ország csatlakozhasson az Európai Unióhoz – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Von der Leyen ugyanerről beszélt Pristinában is, amikor Koszovóba látogatott négynapos nyugat-balkáni körútján.

Von der Leyen a szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „azt akarjuk, hogy Szerbia csatlakozzon az EU-hoz”, hozzátéve, hogy „fontos”, hogy Pristina és Belgrád „elinduljon a kapcsolatok normalizálása felé” – írta az Euractiv.  A szerb-koszovói kapcsolat rendezését illetően kiemelte, hogy Pristinának meg kell alakítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, Szerbiának pedig végre kell hajtania mindazt, amit a Pristinával kötött megállapodásokban vállalt – írta az MTI.

A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kiemelte: Belgrád elkötelezett a béke és a stabilitás megőrzése iránt, és tisztában van kötelezettségeivel, de nem hozhat olyan döntést, amely ellentétes az alkotmánnyal. Hozzátette: ezt most is leszögezte, és már korábban is többször közölte tárgyalópartnereivel – jelentette az MTI.

A két ország között újra feszültté vált a viszony, miután szeptemberben a szerb fegyveresek csoportja megölt egy albán rendőrt majd tűzharcba keveredett a rendfenntartókkal. A koszovói hatóságok közzétettek egy drónvideót a támadókról, akik között állításuk szerint a koszovói szerb kisebbség egyik vezetője látható. A politikus szoros viszonyt ápol a belgrádi vezetéssel, Pristina államilag támogatott terrorizmusról beszél.

A támadás után megerősítette békefenntartó erőit Koszovóban a NATO az egyre feszültebb szerb-albán viszony miatt:

Nyitókép: Aleksandar Vucic szerb államfő (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog a Belgrádban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. október 31-én. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

#Európa#szerbia#koszovó#eu#európai unió#eu-csatlakozás#ursula von der leyen#aleksandar vučić

Címlapról ajánljuk