Külföld

Koszovói szerb politikus vitte el a balhét a rendőr halálával végződő fegyveres támadásért

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 20:42

Milan Radoičić nem győzte hangsúlyozni, hogy Belgrádnak nem volt köze a történtekhez.

A Szerb Lista nevű koszovói szerb párt alelnöke elismerte, hogy ő szervezte meg azt a fegyveres támadást múlt vasárnap, amiben egy koszovói rendőr életét vesztette – írja az MTI.

A szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök közötti tűzpárbaj vasárnap hajnalban kezdődött Észak-Koszovóban, és egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek.

A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le. Egy drónfelvételt is közzétettek, amelyen a bajskei kolostor udvarán pihenő fegyveresek láthatók. Néhány napja közölték, hogy az egyik férfi Milan Radoičić, a Szerb Lista alelnöke. Ezt eddig senki nem erősítette meg, pénteken viszont ügyvédje nyilvánosságra hozta Radoičić vallomását, amelyben a beismerés mellett azt is közölte, hogy Belgrádnak hivatalosan nem volt köze a támadáshoz.

A vallomás szerint Radoičić és társai „bátorságot akartak önteni” az észak-koszovói szerbekbe az ellenálláshoz Albin Kurti koszovói miniszterelnök „terrorjával” szemben. A politikus azt állította, hogy személyesen ő intézett minden előkészületet, és tettének nincs köze korábbi politikai szerepéhez. Azt mondta, terveiről nem tájékoztatta sem a szerbiai, sem az észak-koszovói szerb politikai vezetőket, és nem is kapott tőlük semmilyen segítséget. Azt is bejelentette, hogy lemond a Szerb Lista alelnöki posztjáról.

Hangsúlyozta, hogy a koszovói rendőrt, akinek egy robbanószerkezet okozta a halálát, nem akarták megölni.


Nyitókép: REUTERS/Ognen Teofilovski

#Külföld#koszovó#szerbia#lövöldözés

Címlapról ajánljuk