Külföld

Megnyirbálták Nazarbajev teljhatalom utáni hatalmát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 7. 18:44

Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök hétfőn aláírta a január elejei tüntetések és véres zavargások idején hevesen bírált elődje, Nurszultan Nazarbajev jogköreit megnyirbáló törvénymódosításokat. A hétfőn jóváhagyott módosítások szerint megszűnik a kormányzat kötelezettsége, hogy bel- és külpolitikai kérdésekben egyeztessen Nazarbajevvel, írja az MTI a Tengrinews kazah kormánypárti és Habar közszolgálati hírügynökségekre hivatkozva. A módosítások értelmében megszűnik Nazarbajevnek az a joga is, hogy élete végéig a nemzetbiztonsági tanács és az országban élő etnikumok közötti összhang elősegítésén munkálkodó konzultatív gyűlés elnöke maradjon.

Az év elején kitört kazahsztáni zavargások során a tiltakozók haragjának egyik célpontja a 81 éves, előző államfő volt. Nazarbajev, aki Orbán Viktorral kifejezetten jó, kölcsönösen baráti kapcsolatokat ápol, csaknem három évtizeden át, 1990 és 2019 között állt a volt szovjetköztársaság élén, mielőtt hívének, Tokajevnek átadta a hatalmat. A teljhatalmú Nazarbajev lemondása után, a „kazah nemzet vezetője” címnek és a nemzetbiztonsági tanács elnöki tisztségének birtokosaként továbbra is nagy politikai befolyással rendelkezett a közép-ázsiai országban.

A tüntetők egyebek mellett azt vetették volt diktátor szemére, hogy kormányzása idején virágzott a korrupció. Tokajev azzal vádolta a volt elnök rokonait, hogy jogellenes vagyonra tettek szert a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag országban. A zavargások idején Tokajev – hatalmának megerősítése céljából – saját hatáskörébe vonta a nemzetbiztonsági tanács és a Nur-Otan kormánypárt vezetését, és Nazarbajev több közeli hozzátartozóját is menesztette fontos gazdasági tisztségekből.

Tokajev segítséget kért Oroszországtól, amely a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) keretében kétezer katonát vezényelt ideiglenes jelleggel az országba. A zavargások leverése során 225-en haltak meg és mintegy tízezer embert vettek őrizetbe. 

Nyitókép: Nazarbajev 2021 nyarán állított új szobra a róla elnevezett kazah fővárosban, Nur-Szultanban – Fotó: Dmitry Karaman/TASS via Getty Images

#Külföld#kazahsztán#nurszultan nazarbajev#zavargások#hatalom#törvény

Címlapról ajánljuk