Belföld

Nincs Magyarországon a hazájából elmenekült kazah diktátor

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 5:44

Bár a zavargások kitörésekor Kazahsztánt elhagyó magángépek egyike Budapesten landolt, a magyar külügy szerint Nurszultan Nazarbajev és családja nem volt rajta.

„Jelzett személy(ek) magyarországi tartózkodását megerősítő információ nincs a KKM birtokában” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a Magyar Hang kérdésére, hogy a volt kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev Magyarországra érkezett-e családjával. Szijjártó Péter tárcájának arról sincs tudomása, hogy Nazarbajev vagy valamely családtagja kért-e menedékjogot a magyar államtól, mivel ez a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra tartozik.

A tárca közölte, ideiglenes vagy vészhelyzeti útiokmányt sem adtak ki kazah állampolgároknak a zavargások idején.

Viszont a közép-ázsiai országból evakuált tucatnyi magyarral együtt három kazah állampolgár is érkezett hozzánk, a kimenekített magyarok családtagjaiként.

Mint ismert, a közép-ázsiai Kazahsztánban január 5-én robbantak ki az első komolyabb fegyveres összecsapások, miután tömegtüntetések kezdődtek az LPG-üzemanyag (cseppfolyós földgáz) drágulása miatt. Ezen a napon tíz magángép hagyta el az országot, és indult Oroszország, a Közel-Kelet vagy Nyugat-Európa irányába. Az Index cikke szerint az egyik gép, egy Embraer Legacy 650-es típusú légijármű aznap rövid időre Budapesten is leszállt.

Nurszultan Nazarbajev Kazahsztán függetlenné válása, 1991 óta vezette elnökként az olajban gazdag közép-ázsiai országot, de lényegében diktátorként kormányzott. 2019-ben átadta a hatalmat Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev elnöknek, ám szakértők szerint a valós hatalom az övé maradt. A zavargások kirobbanása után Tokajev leváltotta a kazah nemzetbiztonsági bizottság éléről, majd Nazarbajev rövid időn belül elhagyta az országot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 11-én bejelentette, hogy Magyarország kiáll Kazahsztán jelenlegi vezetése mellett.

Nyitókép: Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezésről (BRI) szóló második nemzetközi fórum megnyitóján Pekingben 2019. április 26-án. – Fotó: MTI / EPA

#Belföld#kazahsztán#diktátor#külgazdasági és külügyminisztérium#magánrepülő

Címlapról ajánljuk