Külföld

Magyar diplomatákat menekítettek ki Kazahsztánból Moszkvába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 10. 17:20

A magyar kormány szerint Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet. Orbán Viktor beszélt a kazah elnökkel, kifejezte neki szolidaritását.

146 orosz állampolgárt, valamint magyar és osztrák diplomatákat és családtagjaikat evakuáltak légi úton Moszkvába, írja  a Tassz orosz hírügynökség a védelmi minisztérium bejelentésére hivatkozva.

Az orosz légierő katonai szállító repülőgépe a kazahsztáni Almatiból Moszkvába szállított 146 orosz állampolgárt. Magyarország és Ausztria nagykövetségeinek kérésére az orosz védelmi minisztérium gépe külföldi diplomatákat és családtagjaikat is vitt magával 

– közölték.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Facebook-oldalán azt írta, hogy az orosz külügyminisztérium segített a magyar állampolgárok evakuálásában a zavargások sújtotta Almatiból. Szijjártó Péter szerint az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe „fedélzetén hat magyar személlyel illetve családtagjaikkal” szállt fel Almati kereskedelmi forgalom elől még mindig lezárt repülőteréről. 

A kazahsztáni magyarok a Magyar Honvédség gépével repülnek majd haza Moszkvából. A magyar külügyminiszter azt is írta, hogy egy hetedik magyar, aki kettős állampolgár, nem élt a felajánlott lehetőséggel.


Szijjártó Péter hétfőn külön facebookos videóban számolt be arról, hogy a magyar kormány aggodalommal figyelte az elmúlt napokban a kazah eseményeket, amelyek során 

Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot. 

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn beszélt Tokajev elnökkel, 

kifejezte a szolidaritását, és kifejezte a részvétét a sok-sok halálos áldozat miatt 

és felajánlotta Magyarország segítségét.

Január 2-án több kazah nagyvárosban tiltakozások törtek ki a cseppfolyós földgáz árának drasztikus megemelése miatt. A tüntetések néhány nappal később tömeges zavargásokba, majd fegyveres felkelésbe torkolltak. A felkelők a még mindig nagyon befolyásos előző elnök, az Orbán Viktorral baráti kapcsolatokat ápoló Nurszultan Nazarbajev rendszere ellen mozdultak meg, több városban is ledöntötték szobrait. Az erőszakos cselekményekben több ezer ember megsérült, és több mint 160 halálos áldozatról lehet tudni.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Oroszországtól katonai segítséget kért, és nyílt tűzparancsot adott ki a tüntetőkre, terroristáknak, banditáknak nevezve a felkelőket. A kazah hatóságok állítása szerint a mostanra az ország összes régiójában helyreállították törvényes rendet.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#kazahsztán#evakuálás#szíjjártó péter#diplomata

Címlapról ajánljuk